Opinii

Opt luni la marginea morții, într-un oraș ocupat de ruși

  • Supraviețuitor: Oamenii dispăreau pur și simplu. Noaptea veneau mașini ale rușilor și ridicau persoane din pat, le luau și nu mai știam nimic despre ei.
  • Populația a fost ținută sub teroare prin răpiri, violuri, jafuri și crime făcute de ocupanți.
  • Volodimir Zelenski: Anchetatorii au documentat peste 400 de crime de război. Au fost descoperite multe cadavre ale celor uciși, care sunt civili și militari.
  • Jurnalul unui fotograf descrie cât de greu se trăia în oraș și ce eforturi făcea pentru a trece de la o zi la alta.
  • Alexander Dughin, un ideolog naționalist, l-a criticat pe Putin pentru că nu a reușit să susțină expansiunea rusă, retrăgându-se din oraș.

În Herson, luni, termometrele înregistrau 12 grade Celsius, iar noaptea temperatura a coborât până la două grade. E frig, iar vremea continuă să se răcească. Cei rămași în oraș n-au lumină, căldură și apă.

Înainte de război, orașul avea o populație de 320.000 de locuitori, spune Roman Holovnia, primarul localității, aflat în exil, într-un interviu pentru postul public de radio din SUA.

El a estimat că la intrarea soldaților ucraineni în capitala regiunii, în localitate nu erau mai mult de 50.000 de oameni care trăiau în condiții dificile.

„În Herson, oamenii dispăreau pur și simplu. Noaptea veneau mașini ale rușilor și ridicau persoane din pat, le luau și nu mai știam nimic despre ei”, a povestit un supraviețuitor, sub protecția anonimatului, pentru postul de televiziune Sky News.

Pentru mulți români, o astfel de descriere nu e o noutate. Cei care au trăit în anii ’50, au avut părinți sau bunici care au prins acele vremuri, au auzit povești cu automobilele Volga de culoare neagră, care soseau în toiul nopții, pline cu agenți care făceau arestări.

Oamenii din Herson au trăit opt luni sub o presiune imensă. Mulți dintre ei au fugit, alții au pactizat cu invadatorii și, apoi, au plecat în Rusia. 

Zelenski: Vom aduce criminalii în fața judecătorilor

Populația a fost ținută continuu sub teroare prin răpiri, violuri, jafuri și crime făcute soldații ruși.

„Armata rusă a lăsat în urmă aceleași atrocități ca și în alte regiuni ale țării noastre”, a anunțat Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei, care a ajuns în Herson la puțin timp după eliberare.

„Anchetatorii au documentat peste 400 de crime de război”, a mai spus președintele Ucrainei.

„Au fost descoperite multe cadavre ale celor uciși, care sunt civili și militari. Vom căuta criminalii și îi vom aduce în fața justiției”, a mai adăugat Volodimir Zelenski.

Locuitorii orașului abia eliberat s-au strâns lângă o stație mobilă de internet Starlink pentru a intra în legătură cu familiile refugiate

Mihailo e un fotograf care s-a născut în Herson.

 » Aflați mai multe informații aici.