Opţiuni minime de tratament anti-COVID pentru pacienţii cu probleme renale

Opţiuni minime de tratament anti-COVID pentru pacienţii cu probleme renale

Persoanele care suferă de boală cronică de rinichi în stadiu avansat sau care fac deja dializă şi s-au infectat şi cu SARS-CoV-2 nu au în acest moment niciun tratament disponibil care să reducă riscul de a dezvolta o formă severă a bolii. Asta deşi sunt considerate că fac parte din categoria pacienţilor care riscă să dezvolte forme severe ale bolii. Statisticile arată că unul din patru pacienţi care au boală cronică de rinichi în stadiu avansat sau care fac dializă se sting din viaţă după ce s-au infectat şi au făcut o formă gravă a bolii.„Tratamentul pentru aceşti pacienţi ar ajuta să nu dezvolte o formă severă a bolii. Este vorba despre terapia cu aceste medicamente antivirale, cum este Favipiravirul sau Molnupiravirul, acesta din urmă fiind administrat în primele zile ale bolii tocmai pentru a împiedica replicarea virală şi o evoluţie nefavorabilă a acestei infecţii”, a precizat conf. dr. Ionuţ Nistor, medic primar nefrolog şi purtător de cuvânt la Spitalul Clinic „Dr. C.I. Parhon” din Iaşi.

Însă, spre exemplu, Molnupiravir este indicat doar pentru cei aflaţi în stadiile iniţiale ale bolii şi inclusiv producătorul spune că este contraindicat pentru a fi administrat celor cu boală cronică de rinichi în stadiu avansat. Conform studiilor iniţiale, tratamentul cu Molnupiravir ar reduce mortalitatea într-un procent important, cu 50% a evoluţiei către o formă severă.

Anticorpii monoclonali nu mai sunt la fel de eficienţi

O altă variantă terapeutică, folosită în valul anterior al pandemiei, a fost administrarea anticorpilor monoclonali. În cazul infectării cu varianta Omicron, acest tratament nu s-a dovedit a fi eficient în cazul pacienţilor cu boală cronică de rinichi.

„Din fericire, cel puţin pe cazurile văzute până în prezent, pacienţii cu boală cronică de rinichi avansată sau în program de dializă, infectaţi cu Omicron,

 » Aflați mai multe informații aici.

Distribuie acest articol!