ActualitateOpinii

Ordin de zi pe unitatea PNL: „Nu vă aliați cu extremiștii de la AUR”

Distribuie acest articol!

    Ați văzut vreodată un șuț de buzunare prins în flagrant, pe când încerca să ușureze pe cineva de portofel, într-un tramvai, troleu sau autobuz? Individul are o tactică foarte studiată: la început, neagă vehement și începe să-i acuze pe cei din jur că se iau de oameni nevinovați, că el n-a furat nimic, că să-i moară ce-are pe casă dacă a râvnit măcar la portofelul altuia, că alții sunt hoți, nu el. Încolțit și amenințat de cetățeni cu poliția, șuțul devine violent și, cu o mișcare de iluzionst, scoate o lamă din buzunar și se crestează rapid pe față. Sângele țâșnește, iar oamenii, oripilați, se trag înapoi, permițându-i hoțului să se strecoare printre ei și să coboare la prima stație, de cum se deschid ușile. Mi-am amintit de scena asta, trăită cu mulți ani în urmă, într-un tramvai din București, când am văzut cum reacționează, tot pe principiul „hoțul strigă hoții”, liberalii din #echipacâștigătoare și gurnaliștii de la posturile de televiziune în care guvernul PNL a pompat zeci de milioane la moțiunea de cenzură depusă de AUR și USRPLUS.

    Nimeni n-a zis, vreodată, că poate are și Cîțu partea lui de vină, că poate o fi făcut el ceva, o fi zis ceva. Toți liberalii lui Cîțu au acuzat USRPLUS că a trădat, fugind de la guvernare. O asemenea acuzație e ca și cum ai certa-o pe o femeie bătută de soț că de ce a plecat de-acasă – ce, nu mai putea să reziste, acolo, la câțiva pumni în gură, la niscaiva coaste rupte? Și marota principală, în acest abil joc de imagine – că are și PNL-ul specialiștii lui în stors lacrimile electoratului – a fost: „USR s-a aliat cu extremiștii de la AUR!” Care mai de care, gudurăii lui Iohannis s-au înghesuit să se văicărească și să urle că vai, Doamne, prin acceptarea moțiunii, USRPLUS și PSD „au legitimat un partid extremist”. De aici și până la a merge cu pâra prin lume, vechi obicei strămoșesc, încă de pe vremea sultanilor, n-a mai fost decât un pas. Pas pe care Cîțu, Rareș Bogdan, Andrei Muraru și alți minioni ai Dulapului de la Cotroceni l-au făcut dintr-un salt, nu care cumva să nu afle UE, Statele Unite și Israelul că în România se petrec lucruri grave, iar un guvern wow, care a pus țara pe tavă în fața marilor corporații tocmai e pe cale să fie dat jos printr-o procedură democratică. Ieri, s-a alăturat corului de miorlăieli și Alina Gorghiu, o știți, duduia cu sandvicelul pe care îl fură Ponta copiilor, penibila de serviciu a PNL-ului, de numele căreia se leagă cea mai mare contraperformanță a acestui partid istoric din ultimele decenii. Ea a acuzat USRPLUS că „s-a poleit cu AUR” și că, prin urmare, a făcut alianță cu un partid care este „expresia toxică a anti-europenismului, a populismului și regresului social”. Ca să nu rămână mai prejos decât lingăii președintelui, doamna Gorghiu a trimis o bezea cu boltă și spre Cotroceni: „Președintele Klaus Iohannis a punctat corect: alianța cu AUR discreditează USR PLUS.”

    Ce vorbești, madam? Ce vorbiți, bre, gudureilor, murarilor, rareșibogdanilor și alți plimbători de pâre și delațiuni jenante? În primul rând, nu există nicio alianță, pentru că USR și AUR nu s-au luat cu acte, la tribunal, cum s-a luat partidul vostru cu PSD, pe vremea lui Crin și lui Ponta, ci doar sprijină un proiect comun. AUR nu a făcut și nici nu va face vreodată alianță cu USR, pentru că sunt, ideologic vorbind, partide diametral opuse. Dar acum interesul țării este ca guvernul mitomanului Cîțu să cadă și pentru asta niciun vot nu e de prisos. Cum să vă explic, ca să pricepeți voi? Păi să vă dau tot un exemplu cu șuți, că voi sunteți familiarizați, după atâția ani de guvernare, cu furtul legalizat din buzunarele românilor: e ca și cum ar rămâne autobuzul în pană, iar pasagerii, oameni cinstiți sau șuți, s-ar apuca să-l împingă – înseamnă că toți sunt șuți, dacă împing la același autobuz? În al doilea rând, democraților, mai bine ați fi reclamat la UE faptul că PNL, partid istoric, partid european, calcă în picioare democrația, blocând, de aproape o săptămână, dezbaterea unui procedeu cât se poate de democratic: moțiunea de cenzură.

    Și apoi, unde a demonstrat AUR că e toxic, anti-european, populist și vrea regresul social? Toxice sunt mai curând PSD și PNL, care de la Revoluție încoace otrăvesc țara asta și, ca niște buruieni agățătoare de putere, n-o lasă să înflorească. Anti-europeană e mai curând atitudinea de satrap, de mic autocrat, de Putin de Golești, Vâlcea (ce nume predestinat pentru unul care a golit bugetul) a lui Cîțu. Iar populist? Ha, să fim serioși, mai populiști decât pesediștii, care au umplut toți puturoșii de ajutoare sociale, și decât liberalii, care au dat o grămadă de pomeni, total neliberale, cine ar putea fi? Cât despre „regres social”, să fim serioși, gălbiorilor liberali și voi, roșiorilor pesediști: pe ăsta voi l-ați provocat, nu AUR. Căci AUR nu a guvernat România nici măcar o singură zi, în timp ce voi vă tot rotiți la putere ca porcul pe rotisor și nici astăzi, după 31 de ani de guvernare, n-ați fost în stare să faceți șosele, școli, spitale. Nu mai zic, domnu Cîțu și ceilalți, că mâine-poimâine o să picați de la guvernare și românii n-o să aibă cum trage apa, că din cauza voastră ei tot veceuri în fundul curții au.


    Distribuie acest articol!