Economie

Pe Facebook, ca la piață. Cum să îți cumperi produse tradiționale direct de la producătorii clujenii

Facebook-ul îi aduce mai aproape pe consumatori de producători. Un grup din Cluj a preluat modelul nordic „Reko”: vânzarea se face direct de la sursă, iar produsele sunt proaspete.
Grupul ROA Cluj are în prezent 26 de producători cu 400 de produse în portofoliu, precum produse din carne, lactate, ouă, prăjituri, îngheţată artizanală, bere artizanală, uleiuri presate la rece, fructe uscate, compoturi, dulceaţă, murături, produse de brutărie şi de patiserie.

Nu este o idee nouă, ci a fost importată. Acest concept de piață Reko a apărut în 2013, în țările nordice. Conceptul își propune să aducă în acelaşi loc produ­cătorii şi consuma­tori dintr-o anumită zonă. A prins rădăcini de la începutul anului 2021 şi în judeţul Cluj, „importat“ de antreprenoarea Carmen Leşe, care şi-a dorit să găsească o alter­nativă viabilă la supermarketuri pentru micii producători.

Produsele de pe Facebook, direct de la producători
„Conceptul Reko înseamnă consum responsabil şi a fost descoperit de colega noastră Carmen Leşe în timp ce căuta pe internet metode de a creşte mai bine găinile în sistemul tip free range (în aer liber – trad.). A găsit acest model la Thomas Snellman, care l-a inventat în 2013, pentru că în acea perioadă în Norvegia nu exista o posibilitate ca oamenii să-şi achiziţioneze produse direct de la producător, ci doar din supermarket. El s-a inspirat dintr-un model din Franţa şi l-a adaptat nevoilor din ţara sa. Totul se desfăşoară pe Facebook, o reţea de socializare, prin crearea unui grup cu producători locali din zona în care aceştia trăiesc şi fiecare producător a introdus mai mulţi consumatori în acel grup. Ofertele sunt postate pe grup cu denumire produs, preţ şi locul de întâlnire cu consumatorii“, a povestit Andreea Koronios, marketing manager al ROA Cluj, pentru ZF.

Alternativele pentru achiziția de alimente sunt din ce în ce mai multe în ultimii 20 de ani,

 » Aflați mai multe informații aici.