Social

Peste 1.200 de ieşeni confirmaţi în weekend cu COVID. 15% în stare gravă

În jur de 15% sunt în stare gravă. 28 de oameni au pierdut lupta. La spitalul mobil de la Leţcani sunt internaţi peste 40 de bolnavi.Ieri, a fost „ziua cârtiţei“ pentru întreg sistemul medical ieşean implicat în prima linie a pandemiei. Fiecare zi pare că se repetă la nesfârşit: acelaşi număr mare de pacienţi COVID în UPU, acelaşi şir de ambulanţe în curte la Spitalul de Boli Infecţioase. Niciun loc liber nicăieri, chiar dacă au fost suplimentate paturile. Între timp, dimensiunile pandemiei se văd şi în facturi. Într-o singură lună, Spitalul de Boli Infecţioase a cheltuit 400.000 de lei doar pentru oxigen, triplu faţă de lunile tampon ale pandemiei.

Weekend la fel de aglomerat pentru spitalele COVID şi suport COVID din Iaşi. Peste 1260 de persoane au fost confirmate cu infecţia cu SARS COV 2. Dintre acestea aproape 15% au necesitat internare de urgenţă, starea lor fiind una gravă. În acelaşi timp, numărul persoanelor externate după ce boala s-a ameliorat sau după ce au fost declarate vindecate este de 120. Tot în weekend, 28 de ieşeni au pierdut lupta cu virusul. La fel ca în ultimele săptămâni, Spitalul de Boli Infecţioase a fost şi în acest weekend neîncăpător. Peste 200 de paturi au fost şi sunt în continuare ocupate.

„Toţi pacienţii necesită suport maximal de oxigen. Niciunul dintre pacienţii internaţi acum nu poate befecia de tratament fără oxigenoterapie, un lucru care este un semnal de alarmă atât pentru noi cât şi pentru populaţie. La Leţcani, îngrijim un număr de peste 40 de pacienţi cu forme medii spre severe de boală, care necesită oxigenoterapie. Aceasta este asigurată de concetratoare. De cele mai multe ori, fiecare pacient necesită suport din partea a două concentratoare. Nu caut să ascund faptul că, numai pe luna septembrie, factura la oxigen doar pe Spitalul de Boli Infecţioase s-a ridicat la peste 4 miliarde de lei vechi (400.000 de lei –

 » Aflați mai multe informații aici.