Actualitate

Petrișor Peiu: „George Simion se pare că a găsit o lovitură politică importantă prin programul său politic”

Petrișor Peiu, analist economic, arată într-un editorial că, deși candidatura sa apare într-un context extrem de dificil, George Simion se pare că a găsit o lovitură politică importantă prin programul său politic, în mod special prin „piesa” centrală a acestui program, și anume un contract încheiat cu electorii cu scopul construirii a aproape un milion de apartamente, la un preț  de aproximativ 500 de euro/metru pătrat.

„George Simion este primul candidat la președinție nominalizat de un partid parlamentar. Politic, candidatura sa apare într-un context extrem de dificil, în care țara este condusă autoritar de o coaliție cu o majoritate strivitoare în parlament, de aproape 70%. În plus coaliția PSD-PNL-UDMR a confiscat aproape în întregime scena publică, printr-un control cât se poate de strict al majorității presei. Beneficiind de subvențiile consistente pe care bugetul le asigură partidelor, PSD și PNL au pus stăpânire pe agenda publică, limitând drastic accesul opoziției în studiourile TV sau în aparițiile în ziare.

În acest context, orice opoziție din lume are o singură șansă: loviturile politice asimetrice, care să poată compensa și echilibra scena politică în ochii electoratului. Iar Simion se pare că a găsit o astfel de lovitură, prin programul său politic, dar mai ales prin „piesa” centrală a acestui program, cea care va ajunge la aproape toți votanții: un contract încheiat cu electorii cu scopul construirii a aproape un milion de apartamente, la un preț  de aproximativ 500 de euro/metru pătrat. Mai electoral spus, un milion de apartamente cu prețul de 35.000 de euro pentru unitatea standard, apartamentul cu două camere. Iar dobânda oferită, în caz de credit ipotecar va fi de 0%, statul urmând să suporte costul cu dobânda”, arată Petrișor Peiu.

Analistul economic a explicat că românii sunt, în continuare, săracii Europei și, chiar daca sunt europenii cu cele mai multe locuințe în proprietate, se află pe poziții codașe privind calitatea locuinței.

„Cine vine și spune că are ca prioritate politică construcția de locuințe moderne la prețuri accesibile sigur a găsit o modalitate de a se adresa familiilor tinere. Cel puțin acestora. (…) În planul celor un milion de apartamente stă și șansa pe care o are George Simion la alegerile prezidențiale din 2024: să ajungă direct la alegătorii care locuiesc în condiții proaste, deși muncesc chiar mai mult decât ceilalți europeni.”, a spus Petrișor Peiu.