Premierul Florin Cîțu vinde Hidroelectrica și CEC Bank: “Aceste companii de stat au nevoie de un investitor privat”
Premierul Florin Cîţu a declarat marţi că va face tot ce ţine de el ca Parlamentul să abroge legea care interzice pe o perioadă de doi ani vânzarea acțiunilor din companiile de stat. Șeful Guvernului spune că este „un mare susținător” al „infuziei de capital” în companiile unde statul e acționar majoritar. El a vorbit în acest context de Hidroelectrica și CEC Bank.
- “Sunt un mare susţinător al finanţărilor prin piaţa de capital şi aş vrea să aibă un rol mai important în finanţarea companiilor din România. Şi văd un rol important aici şi pentru finanţarea… sau să găsim investitori pentru companiile de stat pe piaţa de capital. Este, din păcate, o lege care, anul trecut, a fost trecută de PSD, care interzice pentru doi ani de zile, iar actuala coaliţie în Parlament încă nu a reuşit să o abroge, deşi eu în Guvern am abrogat această lege printr-un proiect de lege. (…) Dar în Parlament văd că s-au împotmolit lucrurile. Sper, cât mai curând, ca acea lege să fie promulgată, pentru că sunt multe companii româneşti care au nevoie de infuzie de capital, în mai multe sectoare. Infuzia de capital care vine prin intermediul pieţelor de capital vine cu mai multe lucruri: cu o monitorizare mai bună, de multe ori şi cu o reformă şi aşa mai departe. Deci, sunt un mare susţinător al acestui mod de a finanţa companiile, aici vorbesc de companiile de stat, şi sper să treacă această lege cât mai rapid. Voi face tot ce ţine de mine, de săptămâna viitoare, ca să avem această lege aprobată cât mai repede”, a arătat premierul, la “Forumul Pieţei de Capital”, organizat de Financial Intelligence.
Despre listarea Hidroelectrica, în perspectiva abrogării legii care interzice acest lucru, el a spus: “Ar trebui să fie foarte rapid, pentru că ştiţi foarte bine, Hidroelectrica era deja în procedură, anul trecut, foarte avansată de a fi listată”.
- “Deci, nu ar trebui să fie foarte mult după ce aprobăm această lege, de aceea nu am înţeles de ce în Parlamentul României nu a fost interes pentru aşa ceva. Am văzut interes pentru alte chestii, dar pentru asta nu a fost interes. Dar vă garantez că vom trece această lege foarte curând, în această sesiune, ca să putem să avem… şi nu doar Hidroelectrica, sunt multe companii şi eu am mai vorbit despre ele. Sunt şi cele din sistemul financiar-bancar şi aşa mai departe care ar trebui să vină să se finanţeze de pe piaţă”, a afirmat Cîţu.
Cu privire la listarea CEC Bank, premierul a explicat: “Aici am format un grup de lucru la Ministerul Finanţelor – şi o să îi cer domnului ministru să vină cât mai rapid cu variante – pentru că strategia trebuie văzută în contextul în care vom avea o Bancă Naţională de Dezvoltare şi în contextul în care avem mai multe instituţii financiar-bancare, unele dintre ele vor fi absorbite în Banca Naţională de Dezvoltare, altele vor avea o altă destinaţie sau un alt viitor, dar toate trei au fost în acest context”.
- “Şi aici ştiţi foarte bine, statul, până să ajungem la guvernare în 2019, a mai cumpărat şi o bancă de retail, Banca Românească. De aceea, avem nevoie de o strategie pentru toate acestea şi ca să se dezvolte toate aceste instituţii, au nevoie de capital. Şi au nevoie de o infuzie majoră de capital, pentru că, ştiţi foarte bine, competiţia în sistemul financiar-bancar este acerbă şi de aceea vom veni cu o strategie foarte, foarte, foarte curând pentru toate aceste instituţii financiar-bancare ale statului român. Eu sunt adeptul la dreptul de a avea aceste companii să se dezvolte, dar şi cu participaţii din sectorul privat. (…) Repet, pentru mine este important ca aceste companii – sunt multe companii de stat – cam toate să înceapă să îşi găsească, să aibă un test al investitorului privat”, a adăugat Cîţu.
Premierul a punctat în context şi necesitatea ca managerii din companiile de stat să fie numiţi pe o procedură cu mandat clar.
“Şi la mandat trebuie să existe, da, pentru implementarea mandatului şi când sunt lucrurile bune făcute, să existe o parte de bonificaţii, dar şi când lucrurile nu sunt atinse, să putem să intervenim şi să întrerupem mandatul şi aşa mai departe”, a mai spus el.