Actualitate

Premierul R. Moldova solicită ajutorul UE pentru susținerea companiilor mici și mijlocii, inclusiv prin introducerea șomajului parțial și tehnic

Natalia Gavrilița, premierul de la Chișinău, a solicitat asistența partenerilor europeni pentru consolidarea unor mecanisme durabile de susținere a companiilor mici și mijlocii din Republica Moldova, inclusiv prin introducerea mecanismelor de șomaj parțial și șomaj tehnic, astfel încât acestea să poată face față provocărilor din perioada pandemică. Un anunț în acest sens a fost făcut după o întrevedere cu Paolo Gentiloni, comisar european pentru economie. 

Expertiza țărilor care au aplicat astfel de mecanisme de protejare a locurilor de muncă va fi foarte utilă pentru țara noastră. Suntem pregătiți să adoptăm deciziile necesare pentru a beneficia pe deplin de implementarea Planului de redresare economică. Suntem încrezători că putem implementa un nou program de asistență macrofinanciară din partea UE, cu creșterea componentului de grant”, a declarat premierul R. Moldova, aflat în vizită la Bruxelles.

Oficialii au vorbit și despre necesitatea avansării recuperării banilor din frauda bancară. În acest context, prim-ministrul a menționat angajamentul ferm de a investiga și recupera aceste active, subliniind că în acest sens este nevoie de o justiție funcțională.

De asemenea, părțile au discutat despre reformele din domeniul vamal și cel fiscal, făcându-se referire la noul Cod Vamal, care are drept scop unificarea, modernizarea și eficientizarea legislației vamale, precum și adaptarea la angajamentele asumate de R. Moldova prin Acordul de Asociere cu UE.

Prim-ministrul R. Moldova a mai punctat și importanța Parteneriatului Estic și Acordului de Liber Schimb Aprofundat, menționând că politicile Guvernului de la Chișinău sunt orientate să dezvolte un model economic aliniat cu cel european, axat pe digitalizare, eficiență energetică și economie verde.

Totodată, Natalia Gavrilița și-a exprimat recunoștința pentru susținerea de care a beneficiat Republica Moldova prin intermediul programului OMNIBUS MFA și pentru decizia de a fi rambursată cea de-a doua tranșă a asistenței OMNIBUS, în valoare de 50 de milioane de euro, care va ajunge în R. Moldova la începutul lunii octombrie.

 » sursa: www.infoPrut.RO