Premierul României, mesaj pentru primarii de pe ambele maluri ale Prutului
Guvernul României va susține dezvoltarea și modernizarea comunităților rurale, indiferent pe ce parte a Prutului se află. Promisiunea a fost făcută de Florin Cîțu, premierul de la București, într-un mesaj transmis, vineri, în deschiderea sesiunii solemne a Adunării Generale a Consiliului Autorităților Locale din România și Republica Moldova.
Astfel, premierul a salutat inițiativa de „a pune la aceeași masă” lideri ai comunităților locale din România și Republica Moldova, pentru a discuta despre proiecte comune. El a mai menționat că România și Republica Moldova sunt „puternic legate prin istorie”, iar în prezent prin proiecte și perspective comune de dezvoltare.
„Satele au nevoie de condiții de trai mai bune pentru cetățeni, de siguranță sanitară, de școli și unități medicale, de drumuri și de locuri de muncă mai bine plătite. Migrația spre oraș, depopularea satelor și scăderea demografică sunt indicatori care ne îngrijorează. Acestor tendințe este nevoie să le răspundem prin soluții practice: investiții masive în comunitățile locale, finanțate din fonduri europene și naționale. Vocea noastră unită la nivelul UE ne va aduce mai aproape de momentul în care putem face ca aceste lucruri să se întâmple pentru cetățenii noștri”, se mai arată în mesajul lui Cîțu, prezentat la Sibiu de Raluca Turcan, ministrul Muncii.
Potrivit premierului, pentru România o componentă importantă de finanțare a proiectelor de dezvoltare pentru sate va deveni Planul Național de Redresare și Reziliență. În context, sursa a mai adăugat că PNRR „este necesar, dar nu suficient”, motiv pentru care programul Anhgel Saligny va oferi „soluții de finanțare” pentru comunitățile locale care au nevoie de racordare la sistemul de apă și canalizare, la gaze naturale și drumuri mai bune.
Amintim că Adunarea Generală a Consiliului Autorităților Locale din România și Republica Moldova, se desfășoară la Sibiu, în perioada 16 – 19 septembrie 2021.
Inițiativa are drept scop consolidarea cooperării dintre autoritățile administrației publice locale din Republica Moldova și România, identificarea modalităților prin care se pot transfera cunoștințe în domeniul administrației publice locale, precum și modalități de promovare reciprocă a drepturilor și intereselor autorităților locale în cadrul instituțiilor europene.