Președintele Consiliului European, pledoarie pentru intensificarea relațiilor cu R. Moldova
Charles Michel, președintele Consiliului European, a pledat pentru consolidarea autonomiei strategice a Uniunii Europene, dar și pentru intensificarea relațiilor cu statele vecine, inclusiv cu cele din Parteneriatul Estic din care face parte și Republica Moldova. Propunerile respective au fost făcute în contextul crizei generate de hotărârea SUA de a retrage trupele din Afganistan.
Potrivit oficialului european, mai multă autonomie strategică europeană nu este bună doar pentru Europa, ci şi pentru restul lumii, „întrucât valorile pe care le susţinem noi sunt valori universale precum demnitatea şi drepturile omului”. „Noi pledăm pentru o ordine bazată pe reguli. Autonomia strategică este bună şi pentru aliaţii noştri, dat fiind că este întotdeauna mai bine să fii într-o alianţă în care toţi partenerii sunt puternici şi capabili să acţioneze”, a argumentat Charles Michel în cadrul unui interviu acordat Institutului francez Grupul de Studii Geopolitice, citat de Mediafax.
Președintele Consiliului European a mai remarcat că Uniunea Europeană trebuie să aibă o nouă strategie față de Rusia, care să nu se bazeze „doar pe reacții imediate la presiuni și la tentativele în scopul destabilizării”.
De asemenea, acesta a propus consolidarea relațiilor cu statele din Parteneriatul Estic, inclusiv cu Republica Moldova. „Pe de altă parte, există Parteneriatul Estic: sunt vecinii noştri şi este în interesul nostru ca aceste ţări să aibă dezvoltare economică, prosperitate, stabilitate, să împărtăşească valori similare cu noi cât mai mult posibil. Pe de altă parte, avem Balcanii de Vest”, a explicat Charles Michel.
În context, oficialul a adăugat că aceste două subiecte nu mai pot fi ținute în frigiderul european, la Bruxelles, „şi să organizăm la doi ani un summit pentru a face declaraţii care nu se transpun în rezultate concrete şi tangibile pentru cetăţeni”.
„De aceea, eu am devenit mai activ, în mod modest, în contextul Parteneriatului Estic, pentru interacţiuni cu Georgia şi Republica Moldova, în timpul conflictului dintre Armenia şi Azerbaidjan în Nagorno-Karabah. De aceea, am susţinut o poziţie comună clară şi puternică faţă de Belarus. De aceea, în problema Balcanilor de Vest, am fost la Forumul de la Bled acum două zile, care a fost informal dar foarte util, în eforturile de pregătire a unui summit care va avea loc în octombrie şi care intervine după o reuniune virtuală desfăşurată în timpul Preşedinţiei croate. Avem nevoie de rezultate tangibile; acţiunile noastre trebuie să fie vizibile şi perceptibile. Trebuie să încurajăm cooperarea economică şi investiţiile în aceste ţări, să promovăm standardele noastre”, a insistat Charles Michel.