Actualitate

Președintele Poloniei, despre integrarea europeană a R. Moldova

Republica Moldova, Ucraina și alte state, care se modernizează și tind să devină membri ai UE, trebuie să obțină o astfel de posibilitate. Declarația a fost făcută Andrzej Duda, președintele Poloniei, care a pledat pentru extinderea Uniunii Europene, în cadrul reuniunii grupului Arraiolos – o întâlnire informală a președinților statelor membre parlamentare și semi-prezidențiale ale UE.

Atunci când construim o poziție globală pentru UE, trebuie să ne amintim de noi înșine. Puterea comunității noastre și percepția ei în lume trebuie să fie rezultatul autorității sale. Nu vom inspira încredere dacă partenerilor noștri, care întreprind eforturi de modernizare și doresc să se alăture comunității noastre, nu li se oferă această ocazie. Prin urmare, este vorba despre o expansiune. Suntem Europa, un continent, nu un club pentru elită„, a afirmat președintele Poloniei, citat de presa ucraineană

În opinia lui Duda, UE trebuie să fie deschisă pentru alte state europene, care deja implementează reforme ce vizează integrarea europeană.

Din păcate, după 30 de ani de la căderea „Cortinei de Fier”, teritoriul Europei rămâne încă divizat. Astăzi cortina nu este din fier, ci din bariere vamale, regimuri de vize și lipsa perspectivelor de membru. Și spun asta în mod deschis: în imediata noastră vecinătate există state europene care ar trebui să facă parte din comunitatea noastră„, a subliniat șeful statului polonez.

În context, sursa a specificat că se referă la Republica Moldova și la Ucraina.

Am fost recent în R. Moldova cu ocazia celei de-a 30-a aniversare de la independență și am văzut tineri care cu entuziasm se raportează la schimbările din acest stat. Cu toții am văzut Ucraina în 2014, unde tineri patrioți și democrați au murit pe baricade, astfel încât țara lor să aibă șansa de a intra într-o zi în comunitatea europeană. Și dacă vrem ca Uniunea să fie cu adevărat o Uniune Europeană, trebuie să continuăm politica de extindere„, a mai adăugat Andrzej Duda.

Amintim că, la 26 august 2021, în cadrul unei vizite oficiale la Chișinău, președintele Poloniei a mai spus că  „visul meu este ca R. Moldova să devină membru al Inițiativei celor Trei Mări”.

 » sursa: www.infoPrut.RO