Prețul energiei electrice ar trebui să fie cel mediu, nu cel maxim
• Stabilirea prețului energiei funcție de gazul natural este o convenție.
Actualmente prețul energiei electrice este stabilit în funcție de prețul celei obținute din gaz. Indiferent ce explicații pot da unii sau alții despre chestiunea asta, trebuie pornit de la zero, adică trebuie subliniat și repetat până înțelege fiecare că stabilirea prețului energiei electrice totale în funcție de prețul celei obținute pe gaz natural este o convenție, este o regulă.
Această regulă a fost acceptată pentru că producătorilor și traderilor din energie le este convenabil să tranzacționeze energie mai scumpă, iar furnizorilor le este mai convenabil să socotească facturile așa.
Nu populația este vinovată că e obligată de situația socială și economică să producă vârfuri de consum. Trebuie să acceptăm că aceste vârfuri sunt consecința modului nostru de a face economie și ca atare nu trebuie sancționată populația pentru asta.
Dacă acceptăm această idee, ajungem brusc la faptul că prețul la energie mărit nu trebuie suportat de populație direct, prin mărirea aberantă a prețului facturilor.
Sistemul actual a fost suportabil la prețuri mici ale gazului, acum, după mărirea prețului, regula aceasta face mai mult rău decât bine. Pentru simplul motiv că plătim scump nu doar ce este cu adevărat scump, ci plătim scump tot, lucru evident incorect.
• Cum ar fi corect să se stabilească prețul la energie.
Orice regulă are avantajul că, atunci când nu mai este folositoare, este aruncată la coșul de gunoi. Regula stabilirii prețului energiei pe baza celui a gazului nu mai este folositoare, gata, trebuie înlocuită cu alta.
Corect ar fi ca prețul la energie să fie stabilit pe baza mediei ponderate a celorlalte prețuri la energie produse din toate sursele, raportate la cantitatea de energie vândută. Astfel prețul de vânzare ar scădea considerabil.
S-ar putea obiecta că în situația asta energia scumpă ar fi dezavantajată și nu s-ar putea vinde. Falsă problemă, ar fi suficient ca furnizorul să plătească celor ce vând energie scumpă diferența necinstită încasată de cei ce produc energie ieftin.
Astfel, toți cei ce vând ar avea acoperit prețul de producție, iar cei ce cumpără nu ar mai avea parte de prețuri astronomice. În această situație, traderii și furnizorii ar avea de mișcat niște sume de bani între ei, dar cu actualul sistem informatic asta nu ar fi o problemă.
Evident că acest preț mediu ar trebui calculat lunar sau anual, pentru a putea acoperi mai bine diferențele dintre costurile energiei în funcție de proveniență.
• Prețul energiei electrice nu mai are nimic de-a face cu realitatea economică.
» Aflați mai multe informații aici.