Prigozin și Kadîrov încep să mârâie la Putin

Prigozin și Kadîrov încep să mârâie la Putin

  • Un raport al serviciilor secrete americane descrie o ceartă la cel mai înalt nivel, care a schimbat raportul de forțe între susținătorii președintelui rus.
  • Prigozin a distribuit intens pe rețelele sociale un videoclip în care soldați ai Grupului Wagner protestează față de condițiile din armată.
  • Kadîrov anunță că e nemulțumit de lipsa represaliilor ruse, în ciuda instituirii legii marțiale în teritoriile ocupate.
  • Grupul Wagner e responsabil cu ofensiva pe frontul de est, în zona localității Bahmut, pe care se chinuie s-o cucerească, fără succes, de la începutul verii.
  • Putin a lăsat să se dezvolte comunitatea de bloggeri militari, văzând-o ca pe-o supapă socială pentru a reduce presiunea opiniei publice asupra Kremlinului în perioada războiului.
  • În ultimele două zile, 90% dintre proiectilele de artilerie, dronele și rachetele lansate de Rusia au fost doborâte de apărarea antiaeriană din Ucraina cu ajutorul sistemului defensiv IRIS-T și a sistemelor NASAMS.

În urmă cu trei săptămâni, la Moscova apăreau primele semne că se formează o opoziție la adresa lui Vladimir Putin. Arestarea de către Rosvgardia a unui blogger plătit de Evgheni Prigozin, proprietarul armatei de mercenari Wagner Group, a fost o operațiune ieșită din comun, care a atras atenția agențiilor de informații din Occident.

De atunci, Prigozin, cel supranumit „bucătarul lui Putin”, a devenit tot mai vizibil și mai critic la adresa șefilor Armatei.

Primul pas făcut de miliardar, pentru a se poziționa ca o alternativă a conducerii militare de la Moscova, a fost în data de 26 septembrie când a anunțat public că el e proprietarul Wagner Group, o armată de mercenari, pe care regimul lui Putin a folosit-o, începând cu 2014, când a fost înființată.

„Aceasta e o poziție politică prin care a vrut să transmită că el, Evgheni Prigozin, va spune adevărul despre ce se întâmplă în Ucraina și va salva situația”, a declarat un oficial american, sub condiția anonimatului, citat de cotidianul Washington Post.

Din acel moment, magnatul rus s-a profilat tot mai mult ca un opozant al conducerii politice de la Kremlin.

Lipsa finanțării pentru forțele armate, cauza tensiunilor

Un raport realizat de serviciile de informații americane descrie o ceartă între Evgheni Prigozin și Vladimir Putin. Aceasta ar fi pornit, conform Washington Post, de la nemulțumirea miliardarului față de Ministerul Apărării, care nu face plăți și nu trimite arme și echipamente către soldații din Wagner Group.

Conform oficialilor americani, lipsa de finanțare cronică a trupelor a provocat tensiuni între actorii politici ruși.

Prigozin a distribuit intens pe rețelele sociale un videoclip în care soldați ai Grupului Wagner protestează față de condițiile din armată.

 » Aflați mai multe informații aici.

Distribuie acest articol!