Economie

Prima finanțare blue IFC sprijină, prin Banca Transilvania, folosirea sustenabilă a apei

Prima finanțare din Europa Centrală și de Est pentru împrumuturi blue va sprijini proiectele de economie blue din România. Împrumutul de 100 de milioane de euro a fost acordat de IFC Băncii Transilvania.
România trebuie să investească aproximativ 15 miliarde de euro până în 2027 pentru a se conforma tuturor cerințelor Uniunii Europene referitoare la sectorul apei și al apelor uzate, din care cel puțin 3 miliarde de euro ar putea fi furnizate de finanțatori din sectorul privat. Sprijinul acordat de IFC va ajuta Banca Transilvania să lanseze un produs de finanțare blue pentru împrumuturi destinate microîntreprinderilor și întreprinderilor mici și mijlocii, în linie cu abordarea IFC privind finanțările blue.

Economia blue se referă la folosirea durabilă a resurselor oceanice și maritime pentru creștere economică, îmbunătățirea mijloacelor de trai și a locurilor de muncă, menținând în același timp sănătatea ecosistemelor și a resurselor de apă. Fondurile din investiția IFC vor fi folosite pentru a finanța proiecte specifice în România, inclusiv în domeniul producției durabile, turismului, pescuitului, irigațiilor agricole etc., cu contribuție la sustenabilitatea resurselor de apă.

„Suntem încântați să fim, prin parteneriatul nostru cu IFC, un pionier în România și în Europa Centrală și de Est în ceea ce privește proiectele de economie albastră. Acesta este un nou domeniu de interes pentru noi, care completează portofoliul BT de finanțări de impact și sprijină alinierea României la cerințele și standardele UE de gestionare a apei, precum și creșterea eficienței utilizării apei în toate sectoarele. România are norocul să aibă resurse mari de apă și să fie un nod de transport maritim. Trebuie să avem mai multă grijă de ceea ce avem, astfel încât generațiile viitoare să nu sufere din cauza noastră. Mulțumim IFC pentru acest nou parteneriat, care continuă ceea ce am construit deja împreună”, declară Ӧmer Tetik,

 » Aflați mai multe informații aici.