Prima operaţie asistată robotic din Moldova. A fost realizată la un pacient bolnav de cancer la colon

Prima operaţie asistată robotic din Moldova. A fost realizată la un pacient bolnav de cancer la colon

Specialiştii Universităţii de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa” din Iaşi (UMF) au realizat prima intervenţie chirurgicală asistată robotic din regiunea de Nord-Est a ţării. Aceasta s-a realizat utilizând sistemul de ablaţie tumorală minim invazivă asistată robotic, sistem achiziţionat prin intermediul proiectului CENEMED, desfăşurat de UMF Iaşi în colaborare cu Institutul Regional de Oncologie. „Este vorba despre o colectomie segmentară stângă joasă, la un pacient cu neoplasm de colon sigmoid. Intervenţia s-a desfăşurat în cadrul Institutului Regional de Oncologie Iaşi, Clinica I Chirurgie Oncologică şi a fost realizată sub observaţia domnului doctor Victor Tomulescu, de la Ponderas Academic Hospital – Regina Maria din Bucureşti, în calitate de mentor. Evoluţia paostoperatorie a pacientului a fost favorabilă, fiind externat la 6 zile postoperator, cu o stare generală foarte bună”, a explicat asist.dr. Dragoş Scripcariu, care a efectuat această primă intervenţie chirurgicală.

Acesta a precizat că prin utilizarea chirurgiei robotice se obţin avantaje similare cu folosirea chirurgiei minim invazive laparoscopice: pacienţii nu vor avea dureri la fel de mari în recuperare şi îşi vor reveni mai uşor. Chirurgia robotică aduce şi o imagine mai amplă şi un acces mai bun în câmpul operator, care duce la pierderi minime de sânge. Cazul a fost complet documentat şi inclus în studiul desfăşurat în cadrul proiectului CENEMED, care urmăreşte impactul mobilizării tumorale limitate asupra evoluţiei postoperatorii din punct de vedere al răspunsului imun şi al morbidităţii postoperatorii la pacienţii cu neoplazii pelvine.

Reprezentanţii UMF Iaşi spun că CENEMED este un proiect unic în România, al cărui obiectiv este creşterea capacităţii de cercetare-dezvoltare şi de transfer de cunoştinţe a UMF Iaşi. „Echipamentele medicale de înaltă performanţă achiziţionate în proiectul CENEMED au fost puse în funcţiune în unităţile medicale incluse în proiect: IRO, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă «Sf. Spiridon» şi Spitalul Clinic «Prof.

 » Aflați mai multe informații aici.

Distribuie acest articol!