Prin intermediul teleradiologiei medicii vor putea interpreta la distanță imagini radiologice
Dacă se poate vorbi despre o față luminoasă a pandemiei de Covid-19, ei bine, aceasta este posibilitatea de a beneficia de toate avantajele oferite de telemedicină, respectiv de teleconsultație, teleexpertiză, teleasistenţă, teleradiologie, telepatologie și telemonitorizare.”Telemedicina, în asamblul ei, oferă acces la medicină performantă pacienților din zone defavorizate din punct de vedere al acoperirii cu medici din diverse specialități. De exemplu, acesta este un sistem curent folosit în Africa, unde altminteri sistemul medical nu ar putea face față nevoilor de asistență medicală, din cauza deficitului de medici. Și în România sunt zone geografice deficitare ca acoperire cu specialiști. Și acești oameni au nevoie de asistență medicală. Pe de altă parte, telemedicina îți oferă posibilitatea de a avea o a doua opinie atât de la colegi din țară cât și din străinătate. Ca să găsești soluția cea mai bună pentru pacient. Pentru că medicina modernă asta înseamnă: ca medicul să nu mai stea în turnul său de fildeș și să emită judecăți de valoare de genul ”după părerea mea…”. Această sintagmă trebuie să dispară”, a explicat Prof. Univ. Dr. Eugen Târcoveanu, medic primar chirurg, Clinica I Chirurgie, Spitalul Clinic de Urgențe ”Sf. Spiridon” din Iași.
În acest context, din luna aceasta, a devenit funcțional sistemul de teleradiologie. Acesta este un serviciu medical în cadrul telemedicinei, care constă în transmiterea electronică a imaginilor radiologice, cu ajutorul tehnologiilor digitale, în scopul interpretării lor de către specialiștii în radiologie-imagistică medicală și stabilirii unui diagnostic.
Tipurile de servicii medicale pentru care se poate practica teleradiologia sunt examinările: radiologice convenţionale, de computer-tomografie (CT), de mamografie, de ecografie, de imagistică prin rezonanţă magnetică (IRM) si osteodensitometria DXA. Pentru reinterpretări în vederea obținerii unei alte opinii medicale, este permisă practicarea în sistem de teleradiologie și pentru examinările de medicină nucleară sau hibride: scintigrafia, tomografia computerizată cu emisie monofotonică (SPECT),
» Aflați mai multe informații aici.