Protecţia Mediului: „Trebuie să oprim arderile de vegetaţie şi să pedepsim piromanii!” Mii de incendii în prima jumătate a anului

Președintele ANPM (Protecția Mediului) trage un semnal de alarmă cu privire la numărul mare de incendii de vegetaţie și afirmă că piromanii trebuie pedepsiți.
Numărul piromanilor a crescut constant, în ciuda măsurilor de pază şi a sancţiunilor tot mai mari, iar acest lucru este periculos pentru oameni, sol şi mediu, în general, în primele şase luni înregistrându-se 5.587 de incendii de vegetaţie, adică mai mult de 30 pe zi, a afirmat Laurenţiu Alexandru Păştinaru, preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului (ANPM), potrivit Agerpres.
Mii de incendii de vegetație. 2 oameni au murit anul acesta, iar alții 15 în 2022
Conform sursei citate, în 2022 şi-au pierdut viaţa 15 oameni, iar în acest an au decedat alte două persoane din cauza acestor incendii.
Fenomenul arderilor de vegetaţie a atins cote fără precedent anul trecut, când numărul total al incendiilor de acest fel a fost de 2,6 ori mai mare decât cel înregistrat în anul 2018, arată statisticile Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, citate de ANPM.
„De la 8.191, în 2018, până la 20.945, în 2022, este o diferenţă care arată că numărul piromanilor a crescut constant, în ciuda măsurilor de pază şi a sancţiunilor tot mai mari, iar acest lucru este periculos pentru oameni, sol şi mediu, în general”, a avertizat preşedintele ANPM.
Conform OUG nr 195/2005 privind protecţia mediului, arderea miriştilor, stufului, tufărişurilor, litierei pădurii şi vegetaţiei ierboase constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 7.500 de lei, la 15.000 de lei, pentru persoane fizice, şi de la 50.000 de lei şi până la 100.000 de lei, pentru persoane juridice.
Mai mult decât atât, în cazul în care aceste suprafeţe se află în arii protejate sau pe terenuri supuse refacerii ecologice, arderile constituie infracţiuni şi se sancţionează penal.
» Aflați mai multe informații aici.