Raisa Enachi (AUR): Traficul de persoane este o problemă a tuturor, trebuie să ne implicăm!
Din 2016, 18 octombrie a fost declarată Ziua Europeană împotriva traficului de persoane. Cu această ocazia, deputata AUR Raisa Enachi, secretar al Comisiei pentru egalitatea de şanse pentru femei şi bărbaţi din Camera Deputaților, a transmis un mesaj în care a subliniat că traficul de persoane este o problemă care privește întreaga societate.
Astăzi marcăm Ziua europeană privind lupta împotriva traficului de persoane. În fiecare an, sute de mii de femei, copii și bărbați cad în mâinile traficanților, atât în țară, cât și în străinătate.
Un bun prilej avem astăzi pentru sensibilizarea publicului despre riscurile pe care le prezintă fenomenul traficului de persoane, însă și informarea privind mecanismele de ajutor existente și drepturile victimelor și potențialelor victime ale traficului de persoane.
În România, societatea civilă, politicienii și nu în ultimul rând, instituţiile – trebuie să găsească soluţii pentru a preveni fenomenul traficului de persoane şi pentru a proteja drepturile supravieţuitorilor. Subiectul traficului de persoane este unul grav, la nivel mondial, peste 40 de milioane de oameni, se află într-o formă sau alta de exploatare (trafic de carne vie, trafic de persoane sau sclavie modernă), iar prevenirea şi combaterea acestui fenomen chiar trebuie să rămână în atenţia publicului!
România nu este ocolită de această problemă şi, asemenea altor ţări din Europa şi din întreaga lume, se găseşte într-o continuă căutare de soluţii la complexa şi spinoasa problemă a traficului de persoane (la care, din păcate, este pe un loc fruntaș ca furnizor de carne vie în Uniunea Europeană!) pe care ar trebui să o prevină și să o combată în mod mai eficient!
Informarea şi deci conştientizarea la nivelul publicului, nu numai prin campanii publicitare, ci prin investigarea şi urmărirea penală a celor vinovaţi, prin asistarea supravieţuitorilor traficului, în parteneriat cu organizaţii nonguvernamentale cu preocupări în domeniu, dar şi cu omologi străini dedicaţi acestui efort.
Persoana, victimă a traficului, trebuie tratată cu empatie, cu abilitatea de a înţelege şi de a resimţi ceea ce victima traficată a suferit, trebuie să fie o condiţie centrală a oricărei acţiuni! Dacă reușim să prevenim transformarea unei persoane în victimă, ajutorul oferit pentru ca victima să devină un supravieţuitor reprezintă în final adevarata măsură a reuşitei noastre, dincolo de numărul de campanii, de beneficiari, de dosare, arestări ori condamnări!
Traficul de persoane, inclusiv exploatarea copiilor reprezintă un alt abuz oribil asupra drepturilor omului și ne afectează familiile românești din ce în ce mai mult! Oriunde apare, traficul de persoane încalcă valorile familiei!
Îmi doresc ca românii să poată trăi într-o lume în care să fim în siguranţă, acesta este una dintre credințele mele ca om și parlamentar!
Fac un apel către liderii partidelor politice, îndemnând cu fermitate, Guvernul să combată acest fenomen al traficului de persoane prin servicii de protecţie concentrate pe victime, prin măsuri de prevenţie a infracţiunilor împotriva tacticilor traficanţilor, prin informarea și monitorizarea comunităţilor afectate de acest flagel şi prin acuzarea şi condamnarea traficanţilor, astfel încât să răspundă penal pentru faptele lor!
Lupta împotriva traficului de persoane trebuie să ne unească pe toți în protejarea celor mai vulnerabili cetățeni ai noștri!