Raisa Enachi solicită renegocierea PNRR în favoarea românilor
Raisa Enachi solicită renegocierea PNRR în favoarea românilor și valorificarea potențialul agricol al județului Vaslui, unde se practică în continuare o agriculturi de subzistență. Deputata AUR a trimis o solicitare către Ministerul Agriculturii în vederea identificării unor soluții.
„Pământul este cea mai bună resursă a județului Vaslui, se spune în „Strategia de dezvoltare socio-economică a județului Vaslui cu orizontul de timp 2021-2027”, la care se lucrează în prezent la Consiliul Județean.
Aceeași strategie precizează că cele 400 de mii de ha „plasează județul pe locul 1 la nivelul Regiunii Nord-Est. Ce nu se mai spune în document, dar reliefează Planul de Dezvoltare Regional Nord-Est 2014-2020, este că, cu 18% din suprafața agricolă a regiunii, aportul județului Vaslui la producția agricolă este de numai 14%, ceea ce indică practicarea în continuare a unei agriculturi de subzistență. În continuarea Strategiei de dezvoltare vasluiană se arată cât de bun este pământul din județ și ce condiții există pentru o agricultură de performanță, cu soluri bogate în humus, caracteristici pedo-climatice favorabile culturii de viță-de-vie, apă favorabilă pisciculturii și un fond cinegetic propice atragerii de turiști, practicanți ai vânătorii: „Dintre cele 400.000 de hectare, circa 292.000 ha sunt teren arabil (locul 2 în regiune, după Botoșani), cea mai mare parte dintre ele fiind soluri bogate în humus (mai ales cernoziomuri de-a lungul văilor Bârladului și Prutului, precum și a teraselor acestora), favorabile culturilor de cereale și plante tehnice. Pășunile ocupă aproape 90.000 ha (locul II la nivel regional, după Suceava), existând astfel premisele pentru practicarea unei agriculturi de tip mixt (vegetală și creșterea animalelor). Nu în ultimul rând, caracteristicile pedo-climatice din zonă sunt favorabile și culturii de viță de vie (care ocupă circa 11.000 ha, locul 2 la nivel regional după Iași), mai ales pe versanții mai însoriți ai dealurilor și podișurilor, iar, pe alocuri, chiar și pomiculturii. Resursele de apă joacă și ele un rol important, acestea ocupă o suprafață de peste 8.000 ha, foarte favorabilă practicării pisciculturii în scop sportiv sau comercial, activităților de agrement etc. Pădurile de la nivelul județului ocupă circa 80.000 ha de teren (15% din suprafața totală), de peste 5 ori mai puțin ca în județul Suceava și de peste 3 ori mai puțin decât în Bacău și Neamț, județul fiind unul afectat de despăduriri masive în ultimele secole. Totuși, fondul forestier existent este unul valoros, fiind compus din lemn de esență tare, exploatat, conform amenajamentelor silvice, pentru prelucrare, încălzire etc. În plus, pădurile reprezintă surse și pentru alte produse forestiere de interes economic și joacă un important rol recreațional. Fondul cinegetic al județului este unul considerabil, cuprinzând zeci de mii de hectare de fonduri de vânătoare cu specii de păsări de baltă, păsări sedentare, iepuri de câmp, mistreți, vulpi, șacali, căprioare etc. Această activitate atrage un număr important de vizitatori/turiști din afara județului și chiar a țării”.
Domnule ministru, vă rog respectuos să îmi comunicați, dacă în condițiile în care ne așteaptă o criză alimentară din cauza războiului din Ucraina, aveți în vedere să luați măsuri concrete pentru folosirea acestor resurse naturale ale județului Vaslui în mod practic, nu doar pe hârtie, prin documente numite strategii, care nu țin de foame românilor!
De ce nu poate fi renegociat PNRR-ul la Bruxelles pentru binele vasluienilor, în general al românilor care lucrează pământul, dar primesc subvenții diferite față de celelalte țări europene?