Actualitate

Republica Moldova, stare de urgență în sănătate publică

În Republica Moldova a fost declarată stare de urgență în sănătate publică până la sfârșitul lunii octombrie.

Potrivit Alei Nemerenco, ministrul Sănătății de la Chișinău, decizia Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică a fost luată în contextul majorării ratei îmbolnăvirilor cu virusul SARS-Cov-2.

„Evoluția procesului epidemic prin infecția COVID poartă la moment un caracter ascendent cu tendință de agravare continuu, în special, în perioada ultimelor patru săptămâni. Vrem să menționăm că au crescut numărul de cazuri noi. Avem multe raioane cu o creștere bruscă a incidenței. Analizând ultimele evoluții ale cazurilor de COVID-19, Comisa a decis să declare stare de urgență în sănătate publică la nivel național începând cu 10 septembrie și până pe 30 octombrie 2021”, a declarat Ala Nemerenco.

Astfel, conform deciziei respective, începând cu 11 septembrie, persoanele cu vârsta de peste 18 ani vor avea acces la evenimentele desfășurate în aer liber, precum spectacole, concerte, festivaluri, dar și la evenimentele în spații închise – cluburile de noapte, ringurile de dans, teatrele, cinematografele, sălile de concerte și alte evenimente îndeplinind una din următoarele condiții:

-prezentarea certificatului de vaccinare cu schema completă, după 14 zile;

-prezentarea testelor PCR cu rezultat negativ nu mai vechi de 72 de ore sau a testelor antigen nu mai vechi de 48 de ore, pe suport de hârtie sau digital;

-prezentarea unui document de la medic care să confirme prezența anticorpilor sau faptul că au suferit de coronavirus în ultimele 180 de zile.

 » sursa: www.infoPrut.RO