Rinichi înghețați, utilizabili pentru transplant și după 100 de zile
O echipă de chirurgi și specialiști în criogenie de la Universitatea din Minnesota, Statele Unite, a găsit o modalitate de a îngheța și dezgheța criogenic organe de șobolan într-un mod care să le păstreze viabilitatea. În recentul studiu,publicat în revista Nature Communications, grupul a depășit problemele anterioare legate de înghețarea organelor cu noua lor procedură.Oamenii de știință din domeniul medical au căutat să înghețe și să decongeleze organele umane încă de când acestea au fost prelevate cu succes de la o persoană și transplantate la o alta. Înghețarea ar extinde foarte mult fondul de organe donate disponibile.
Problema a fost întotdeauna aceeași: congelarea organelor duce la formarea de cristale care deteriorează țesuturile, iar decongelarea neuniformă a acestora duce, de asemenea, la deteriorări.
În acest nou efort, echipa de cercetare din Minnesota a găsit o modalitate de a depăși ambele probleme.
Pentru a depăși această problemă, cercetătorii au folosit o tehnică numită „snap-freezing”, prin care substanțe chimice crioprotectoare au fost injectate în țesut, care a fost apoi înghețat foarte rapid.
În loc de cristale, s-a format un material asemănător cu sticla, care nu a provocat daune.
Echipa și-a îndreptat apoi atenția asupra procesului de decongelare.
Cele mai multe tehnici de decongelare a țesuturilor implică așezarea unei mostre la temperatura camerei până când aceasta se decongelează, sau uneori aplicarea de căldură sau utilizarea cuptorului cu microunde.
Din păcate, fiecare dintre aceste tehnici cauzează aceeași problemă: decongelarea inegală, în care țesutul se încălzește în ritmuri diferite în același organ.
Acest lucru are ca rezultat fisuri sau rupturi, ceea ce face ca un organ să devină inutilizabil.
Pentru a depăși această problemă, echipa a injectat particule de oxid de fier într-un organ înainte ca acesta să fie înghețat.
» Aflați mai multe informații aici.