Rodica Boancă (AUR): Limitarea libertății presei, un precedent periculos pentru democrație
Rodica Boancă atrage atenția că limitarea libertății presei este un precedent periculos pentru democrație. Declarația a fost făcută în contextul în care Guvernul are în vedere lansarea unei platforme de scanare a știrilor false. Senatoarea AUR a solicitat premierului Nicolae Ciucă clarificări privind funcționarea acestui mecanism de filtrare a dezinformărilor din mediul online.
De aproximativ 2 ani, trăim vremuri tulburi. Au fost măștile, drojdia și vaccinurile, acum benzină, ulei și pastile de iod. A fost pandemia, acum este războiul, și am putea să dăm vina pe ele, însă în spatele acestora stau avalanșele de știri false și dezinformare, multe venite din surse oficiale. Sub presiunea schimbărilor permanente în viața socială, românii au devenit din ce în ce mai sceptici în a crede informațiile reale și la fel de nepregătiți în a le verifica pe cele false.
Am văzut preocuparea dumneavoastră în a stopa propaganda rusă și am aplaudat decizia de a interzice canelele Sputnik. Aș adăuga pe această listă si G4Media sau Aktual24, din aceleași considerente, propagandă rusă sau dezinformare în masă. Însă, ca fost jurnalist încerc să rămân echidistantă și încerc să nu calc linia fragilă care poate devia ușor în cenzură.
De asemenea, cu îngrijorare am văzut și faptul că, Guvernul vrea să creeze o platformă media pentru verificarea știrilor și pregătește o colaborare cu un ONG cu un trecut marcat de scandaluri politice, pentru a pune la punct termenii-cheie care vor fi folosiți în campania de verificare a știrilor. Din primele informații apărute, orice articol care ar asocia Guvernul, persoana dumneavoastră, președintele Klaus Iohannis și o serie de miniștri cu un context de „corupție”, ,,șantaj” sau „incompetență” ar fi suspect de ,,fake news”. Pasul următor ar fi punerea etichetei de „propagandă rusă” celor care vor fi identificați cu respectivii termeni-cheie iar articole cenzurate, șterse și ulterior publicațiile interzise.
O astfel de măsură ar fi un precedent periculos pentru democrație, deoarece jurnaliștii ar putea ajunge în situația de a scrie cu teamă despre cazurile de corupție sau incompetență din instituțiile statului român, iar Platforma respectivă, gestionată de un ONG manageriat de persoane fără niciun fel de cunoștințe în domeniul științelor politice, s-ar putea transforma într-un instrument care va pune presiune pe jurnaliști.
Astfel, conform prerogativelor dumneavoastră și în baza atribuțiilor conferinte de funcția pe care o dețineți, vă solicit răspuns la următoarele întrebări:
- Care este lista cu site-urile/publicațiile care sunt sau urmează să fie interzise pe motiv de răspândire a informațiilor false?
- Care este momentan mecanismul de delimitare a știrilor false?
- Există un proiect privind crearea platformei pentru verificarea știrilor pe baza colaborării cu Global Focus Center?
- Care sunt cuvintele cheie după care o știre urmează sa fie considerată “fake news” sau “propagandă rusă”?