Actualitate

România trebuie să reglementeze prețul la gaz pentru consumul intern. Degeaba avem gaz dacă îl cumpără austriecii

Liberalizarea prețului la gaz și energie electrică s-a produs datorită presiunilor externe. Marii miliardari ai lumii au acces la gazul ieftin românesc și la energia electrică produsă de hidrocentrale și vor să o vândă scump.

De ce să cumpere românul gaz și curent electric ieftin și companiile din energie să obțină profituri mari, când se poate vinde scump și cu profituri de 10 ori mai mari?

Doar nu vă imaginați că piața reglementată nu permitea profituri, sigur că ele existau și erau foarte bune. Dar pentru cel nesătul niciodată nu este suficient și așa se face că au dorit profituri de 10 ori mai mari.

Dublarea prețurilor la energie a permis companiilor să exporte sume mari de bani prin facturi umflate făcute în afara țării. De ce să cumperi salopete din România și care costă 250 de lei, când poți cumpăra din Franța sau Austeia cu 5.000 de lei? Sigur că l-a așa cifre umflate vă puteți plânge de profituri foarte mici.

Dar românii au gaz și curent iar acest lucru trebuie să se vadă prin două modalități posibile: fie creștem acciza sau redevențele, astfel încât să nu le mai convină să exporte, iar banii să ajungă la compensarea facturilor românilor, fie să fie prețul reglementat.