Românii, cei mai săraci europeni. Peste un milion de persoane trăiesc cu mai puțin de 25 de lei pe zi

Românii, cei mai săraci europeni. Peste un milion de persoane trăiesc cu mai puțin de 25 de lei pe zi

Potrivit statisticii, 10% din populație este nevoită să supraviețuiască lunar cu mai puțin de cinci euro pe zi, sumă de șase ori mai mică decât cea pe care o câștigă, în medie, cei mai săraci europeni.
Sumele încasate de cei mai săraci români sunt de șase ori mai mici comparativ cu media Uniunii Europene. Multe persoane trăiesc cu mai puțin de 25 de lei pe zi și sunt nevoite să se descurce lunar cu mai puțin de 650 de lei.

“Vorbim de oamenii care muncesc cu ziua, vorbim de oamenii care muncesc la negru, care pur și simplu au un teren agricol, îl lucrează, pot să vândă ceva produse, nu sunt considerați șomeri, fac o muncă, au un venit, dar venitul e extrem de mic.

Vorbim în cel mai rău caz de persoane salariate, în care ai tatăl care lucrează pe salariul minim pe economie, sau poate pe un part time, deci pe jumătate de normă, dar are în întreținere soție și copii, și atunci evident că suma care revine este foarte mică”, spune Valeria Stoiciu, expert Fundația Friederich Ebert România, pentru Digi 24.

“Este o accentuare a sărăciei în România, ca urmare a faptului că nu există programe de reconversie profesională, nu există soluții pentru ca acești oameni să poată să fie pregătiți pentru meserii mai bine plătite.

Sunt foarte multe orașe, comune, localități rurale, acolo unde nivelul de sărăcie e cel mai mare din UE. Sunt condamnați la sărăcie într-o țară în care, cel puțin statistic, arată mai bine din punct de vedere economic față de acum 20 de ani”, afirmă și economistul Adrian Negrescu.

România este la coada Uniunii Europene și în ceea ce privește salariul minim, aproape o treime din angajați încasează lunar mai puțin de 1.400 de lei.

 » Aflați mai multe informații aici.

Distribuie acest articol!