Opinii

Să ne facem că luptăm cu drogurile

Dacă ar fi să fie puse vreodată în aplicare, masurile de combatere a cosumului de droguri nu ar fi, în general, neapărat rele. Dar și să fie aplicabile, ele sunt modeste, pentru că vizează doar un capăt al problemei, mai facil, dar nu cel esențial.

Dacă ar fi fezabilă, testarea antidrog în școli ar fi o idee bună, în primul rând pentru scoaterea la suprafață a dimensiunilor fenomenului, dar și a tipologiei consumului, pe substanțe și pe zone.

Pentru că în acest moment, fenomenul consumului în școli este doar bănuit imens. Maparea nu a fost făcută.

După cum spune liderul sindicatului Europol, Cosmin Andreica, în interviul pentru SpotMedia.ro, în orice școală ceri unui elev să-ți spună cine consumă droguri, el îți va indica cel puțin 4 nume. Și tot Cosmin Andreica susține că subdotarea poliției cu aparate DrugTest este deliberată, tocmai pentru a nu afla dimensiunea reală a aisbergului și a înțelege ineficiența acțiunilor de până acum.

Apoi, ar fi o modalitate de alertare a părinților, care nu întotdeauna știu ce fac copiii lor. Cu condiția ca, odată alertați, să aibă și soluții cât de cât accesibile de a salva copilul. Adică o procedură,  un traseu clar pe care acesta să intre pentru recuperare.

Dar, dacă ne aducem aminte de balamucul testării antiCovid în școli, putem înțelege exact de ce măsura va fi imposibil de pus în practică în mod eficient. Pentru că nu au existat cadrele minim specializate care să facă testarea, ea a ajuns o imensă risipă de bani cu rezultate incerte.

La fel și acum, cine să facă testarea? De unde atâtea teste? De la mai știu eu ce firmă de apartament agreată politic? Care vor fi pașii concreți următori unui rezultat pozitiv? Nimic nu e clarificat în acest heirupism.

Chestiunea adeverinței de neconsumator este ineptă din start. Abia scăpasem de avizul epidemiologic de început de școală, că apare altă țidulă. De unde logistica necesară pentru ca zeci de mii de elevi să fie testați, când orice asigurat știe ce probleme are și cât trebuie aștepte când are nevoie de cele mai banale analize?

Ce cozi vor fi în fața cabinetelor medicilor de familie care să semneze țidula? Ce se va întâmplă în sutele de localități fără medic de familie? O monumentală prostie care va crea o reacție adversă.

Creșterea pedepselor și confiscarea mașinii, da, sună bine, însă în practică vor avea efecte minime. Cel care se suie drogat la volan nu face și nici măcar nu este capabil să facă o analiză a consecințelor. Vă imaginați că Vlad Pascu a stat să se gândească: Să mă sui? Ce  pedeapsă risc?

 » Aflați mai multe informații aici.