Social

Scleroterapia – metodă de tratament în insuficienţa venoasă cronică

Dr. Ana Maria Vrâncianu (FOTO), medic specialist Chirurgie vasculară, Arcadia: Insuficienţa venoasă cronică se manifestă încă din primele stadii prin dureri şi crampe musculare, senzaţie de greutate a picioarelor la sfârşitul zilei şi apariţia unor vase mici, dilatate, la nivelul tegumentelor numite telangiectazii („vene păianjen”) sau de calibru mai mare numite varicozităţi.

Scleroterapia este o procedură prin care, la injectarea unei substanţe în venele superficiale, se induc leziuni la nivelul vaselor şi le transformă în ţesut de fibroză, asemănătoare cicatricilor. Se utilizează diverşi agenţi sclerozanţi cum ar fi soluţia salină hipertonă (SSH), tetradecil sulfat de sodiu (TSS) şi polidocanol (POL), ultimele două fiind utilizate în formă lichidă şi spumă. Dintre toate tratamentele insuficienţei venoase, scleroterapia poate fi folosită în orice stadiu de severitate, putând fi injectată atât la nivelul venelor mici, cât şi la nivelul trunchiurilor principale.

Substanţele sclerozante pot fi utilizate sub formă lichidă sau sub formă de spumă când sunt amestecate cu un gaz. Spuma formată este vizibilă ecografic, iar principiul pe care se bazează pentru închiderea venei este împingerea sângelui din vas, pe o distanţă scurtă, formând un blocaj local ce ţine substanţa în contact cu pereţii vasului. Datorită acestui blocaj substanţa nu este dezactivată la fel de rapid precum forma lichidă deoarece, în acel loc, ea nu se leagă de proteinele din sânge.

Tehnica folosită presupune amestecarea în 2 seringi a substanţei cu aer sau gaze fiziologice (CO2, O2 sau un amestec din ambele) şi creează bule vizibile ecografic. Deşi varianta lichidă este preferată, studiile clinice demonstrează superioritatea spumei pentru venele de calibru mai mare. Riscurile şi beneficiile procedurii trebuie luate în considerare şi adresate dintr-o perspectivă realistă, la fel şi posibilitatea reapariţiei varicozităţilor. Consultaţia iniţială la medicul specialist este esenţială pentru a evita aşteptările nerealiste, iar ca pacientul să înţeleagă că pot fi necesare şedinţe multiple de scleroterapie

Contraindicaţiile procedurii:

pacienţii cu infecţii active sau cu tromboză venoasă acută profundă sau superficială;

 » Aflați mai multe informații aici.