Social

Screening pentru depistarea cancerului de prostată

În fiecare an, aproximativ 450.000 de bărbați europeni sunt diagnosticați cu cancer de prostată. Practic, este unul dintre cele mai frecvente forme de cancer masculin în Europa, cu consecințe importante pentru sistemele de sănătate. Statisticile spun că această suferință se situează pe primul loc în State Unite și pe locul doi în Europa. În România, cancerul de prostată este al doilea cel mai frecvent tip de cancer întâlnit la populația masculină, după cancerul bronhopulmonar, și a treia cauză de mortalitate prin cancer la bărbați, după cancerul bronhopulmonar și cel colorectal.

Incidența importantă în rândul bărbaților din întreaga lume a reprezentat un motiv serios pentru inițierea unui proiect la nivelul Uniunii Europene.

Programul EU4Health a aprobat PRAISE-U (PRostate cancer Awareness and Initiative for Screening in the European Union), care se dorește a fi un proiect ambițios, se va derula pe o perioadă de trei ani și și-a propus să conceapă un algoritm inteligent de depistare precoce a cancerului de prostată, eficient din punct de vedere al costurilor, adaptat la nivel național, pentru screeningul cancerului de prostată în UE, în vederea reducerii morbidității și mortalității cauzate de acest cancer, evitând în același timp supradiagnosticarea și supratratamentul.

Aceasta în condițiile în care s-a constatat că diagnosticul întârziat poate duce la rate mai mari de metastaze, o stare a bolii care coincide cu o rată ridicată de mortalitate și cu un impact negativ prelungit asupra calității vieții.

”Tragedia este că în cazul cancerului de prostată, foarte mult timp, de-a lungul evoluției acestei boli nu există niciun semn care ar putea determina persoana respectivă să vină la medic. Din păcate, boala este descoperită, cel mai adesea, în stadiu metastatic. Tocmai de aceea, bărbații care au împlinit 60 de ani, chiar dacă nu au niciun fel de simptome,

 » Aflați mai multe informații aici.