Scumpirile care-i vor bulversa pe români de la începutul anului. “Zahărul, uleiul, pâinea şi carnea de porc, produsele ale căror prețuri vor fi mai mari în 2022”

Scumpirile care-i vor bulversa pe români de la începutul anului. “Zahărul, uleiul, pâinea şi carnea de porc, produsele ale căror prețuri vor fi mai mari în 2022”

Românii sunt îngrjoraţi de ceea ce se va întâmpla cu preţurile la utilităţi şi la produsele alimentare, în anul care va veni. Specialiştii în analize financiare nu pot furniza un tabel clar de previziuni economice, însă, per ansamblu, stagflația se anunță a fi cuvântul la ordinea zilei în 2022 şi ar fi cel mai urat scenariu în care ne-am putea găsi.“România este precum un bolnav aflat la terapie intensivă care este tratat cu algocalmine. Da, îi va atenua durerea, dar nu îl va scoate din starea gravă în care se află.Așa se întâmplă, din păcate, și cu inflația, boala economică care se întinde precum o cangrenă în economia românească și care ne poate duce în stagflație, cea mai gravă situație economică în care ne putem afla, cu prețuri în creștere și cu o încetinire sau chiar scădere economică” a declarat, pentru Ziare.com, consultantul economic, Adrian Negrescu.Creșterile de prețuri la energie electrică, gaze, carburanți, gigacalorie abia încep să fie resimțite în economie, iar efectele se vad deja, definitoriu fiind cazul Azomureș, cel mai mare producător de îngrășăminte chimice care se închide temporar sau pe o perioada nedeterminată.“Estimez, în lunile următoare, o scădere a consumului pe măsura creșterii prețurilor, o accentuare a blocajului financiar și un val de închideri de activitate, în cascadă, cu sute de mii de oameni trimiși în șomaj. Asta pentru că avem o economie extrem de fragilă, cu peste 80% dintre firme slab capitalizate, care trăiesc de la o factură la alta.Pentru români, dincolo de masa de Crăciun, care va fi mai scumpă cu 30-40% față de anul trecut, impactul major al inflației va fi resimțit din ianuarie încolo, când vor veni și primele facturi majorate la energie, gaze, întreținere. Și nu va fi primul și singurul șoc. Va urma un al doilea, în aprilie, după eliminarea facilităților la plata energiei și a gazelor,

 » Aflați mai multe informații aici.

Distribuie acest articol!