Opinii

Se adună condițiile favorabile ca Ucraina să contraatace

  • Marea ofensivă rusă a murit înainte de a se naște

Marea ofensivă rusă a intrat în metastază şi va fi îngropată la Bahmut. Mobilizarea parțială menită să cârpească armata rusă și să o sufoce pe cea ucraineană nu și-a atins ținta.

N-o spun eu, o spune Evgheni Prigojin care preconizează că, dacă wagnerii lui nu primesc destulă muniție, frontul rus din Donbas se va prăbuși. Nu trebuie să luăm cuvintele lui chiar ad litteram, dar ele conțin totuși o bucată zdravănă de adevăr.

La un soldat ucrainean mort, rușii pierd între 5 sau 7 soldați. Armata rusă este tocată uman și ca armament și ea se îndreaptă cu pași repezi spre epuizarea capacității de a reuși vreo mare ofensivă.

Până la urmă, se pare că superioritatea numerică rusă nu poate bate superioritatea armamentului și precizia ucraineană. Bruce Lee nu-l bate pe van Damme pentru simplul motiv că acesta nu lovește doar cu pumnii, asemeni oponentului său.

Concluzia pentru maica Rusie este una singură: când te visezi mare putere nucleară și dormi cu tâmpla pe bomba atomică, nu trebuie să lași la ruginit în taiga războiul clasic.

  • Prigojin a plecat din Bahmut

După ce s-a fandosit pe rețelele de socializare cu cucerirea orașului, ca să ajungă mai aproape de sufletul lui Putin decât Șoigu sau cecenul Kadîrov, bucătarul Prigojin a ajuns să laude felul cum luptă ucrainenii. N-a făcut-o numai ca să umfle cu pompa eventuala victorie a wagnerilor la Bahmut, ci împins de realitate, aici în spusele sale este o parte consistentă de adevăr.

Aflat pe front, aproape de teatrul de operațiuni, miliardarul rus a putut să vadă cum luptă fiecare din părțile combatante, așa că putem lua de bun ce enunță, chair dacă o săgeată din spusele sale trage în Șoigu, iar alta în Gherasimov.

Faptul că Prigojin a aplecat din Bahmut poate însemna două lucruri: sau a înțeles că wagnerii lui nu pot câștiga lupta de pe front sau a considerat că lupta dintre cei din jurul lui Putin s-a ascuțit și este necesară prezența lui în Rusia, pe frontul intern.

  • Nu cred că loviturile de pe teritoriul rus din ultimele zile sunt opera FSB

Nu cred în ideea scenariului unor ,,lovituri” aranjate pe teritoriul Rusiei de FSB ca să i se ofere lui Putin motiv de o nouă mobilizare.

Deocamdată nu sunt mișcări sociale în Rusia, cetățenii ruși sunt destul de domesticiți ca să riște închisoarea. Pe de altă parte, mobilizarea ,,parțială” nu s-a terminat, ea continuă pentru că în cazărmi sosesc noi contingente de recruți pentru instrucție.

 » Aflați mai multe informații aici.