Secretul unei Regine și al unui popor
Regina Elisabeta a II-a a reușit ca la finalul serviciului său în slujba poporului britanic să transforme Londra în capitala lumii, atât prin uriașul interes mondial pentru înmormântarea sa cât și prin reunirea, probabil fără precedent, a liderilor lumii.
Și ca o consecință a acestei reuniri de putere este posibil că Regina să faciliteze chiar de Dincolo soluții și apropieri, ca un ultim act de autentic șef de stat.
Dincolo de îndelungata sa domnie și, implicit, de asocierea cu toate marile evenimente mondiale din ultimii 70 de ani, forța, prestigiul și respectul pe care le vedem acum copleșitor recunoscute ale Reginei ca simbol al Casei Regale și al țării sale au stat probabil într-un cuvânt cheie – adecvare.
Elisabeta a II-a reușit ca în mai toate momentele sale publice să fie pe deplin adecvată menirii sale, simbolisticii sale, dacă vreți, în limbaj mai republican, fișei postului, și așteptărilor supușilor săi.
Au fost și puține situații când a ratat acest ultim aspect, dar de fiecare dată s-a redresat rapid.
Cea mai cunoscută, esențială aș zice, a fost reacția inițiala la moartea prințesei Diana, când Regina s-a comportat în tradiția monarhică ratând să rezoneze cu așteptările unui popor într-o stare emoțională excepțională.
Dar a înțeles, a reacționat și gestul cu totul excepțional al aplecării capului în fața sicriului prințesei a fost, probabil, unul de respect în primul rând față de sentimentele poporului său. Și poporul a simțit. Așa cum probabil că poporul a înțeles cât de mare a fost sacrificiul de orgoliu personal, depășirea unor resentimente omenești pentru ca Regina să rezoneze cu așteptările. De altfel, sacrificiile femeii Elisabeta a II-a nu le-a știut nimeni, iar multe dintre eșecurile copiilor ei, care îi sunt acum reproșate, sunt consecințele acestor sacrificii personale.
A știut ce să spună, cum să spună, a știut când să tacă, și când să vorbească, a știut să transmită căldura păstrând rangul, a știut să păstreze mirajul coroanei fără să îl protejeze în spatele unui zid, a fost solemnă fără a fi rigidă.
Iar adecvarea Reginei a fost, rămâne, fără îndoială, un reper la care britanicii s-au raportat în aceste zile. Procesiunile acestor 10 zile au decurs impecabil, nu doar la nivelul autorităților, deși nici performanța lor, având în vedere dimensiunea procedurilor, a maselor și a nivelului de risc, nu e deloc de neglijat.
Dar cu adevărat impresionant a fost poporul. Zecile de mii de oameni care au stat la coada de 16 km mai bine de jumătate de zi, au dat la rândul său o lecție de adecvare la moment, cu două excepții care țin mai degrabă de patologia psihiatrică.
» Aflați mai multe informații aici.