Opinii

Șefii serviciilor secrete din SUA și Marea Britanie confirmă că autoritatea lui Putin s-a deteriorat în urma rebeliunii Wagner – Galerie foto

Președintele rus a fost luat prin surprindere de evenimentele petrecute în 24 iunie. Nu s-a așteptat și nu a fost pregătit, arată rapoartele agențiilor de informații occidentale.

Criza de la Moscova a provocat o serie de efecte în lanț printre care imposibilitatea lui Putin de a declanșa un război nuclear.

A fost slăbit de valul nemulțumirilor din armată, iar lanțul de comandă între sistemul politic și cel militar are multe zale lipsă.

La o lună de la rebeliunea armată condusă de Evgheni Prigojin, în două conferințe separate, șefii serviciilor secrete din Marea Britanie și SUA au discutat despre impactul surprinzătorului eveniment asupra Rusiei și autorității lui Vladimir Putin.

„E clar că se află sub presiune. Nu poți să ajungi în situația în care ai un grup de mercenari care pleacă pe autostradă din Rostov și ajung la mai puțin de 125 de kilometri de Moscova decât dacă nu ai știut și nu ai bănuit că o astfel de situație se poate întâmpla”, a explicat Richard Moore, directorul serviciului de informații britanic MI6.

PRAGA. Richard Moore, director MI6, a participat la o conferință în capitala Cehiei unde a descris principalele probleme cu care se confruntă regimul de la Kremlin – Foto: Hepta.ro

Remarca a fost făcută la Praga, în cadrul unei conferințe realizate de publicația Politico despre provocările de securitate din Europa, la care a participat și oficialul britanic.

„Cred că Putin se simte sub presiune. Prigojin este creația, și, totuși, acesta i s-a întors împotrivă. Putin, pe parcursul timpului, nu a ripostat niciodată împotriva criticilor lui Prigojin. Apoi, a făcut o înțelegere cu el pentru a-și salva propria piele, folosindu-se de sprijinul liderului din Belarus”, a explicat șeful MI6.

După ce șocul rebeliunii a început să se evapore, apar și primele observații făcute de profesioniști, care descriu o imagine mai nuanțată și mai amănunțită a ceea ce s-a întâmplat în Rusia pe parcursul celor 36 de ore, cât a durat revolta.

Richard Moore subliniază faptul că Vladimir Putin nu se aștepta ca Prigojin să declanșeze o acțiune de contestare violentă a sa și a conducătorilor armatei.

Deși reprezentanții Kremlinului s-au lăudat că îl monitorizau pe Prigojin și că de câteva zile știau că acesta va porni spre Moscova, șeful MI6 contestă aceste afirmații, spunând că Putin a fost luat prin surprindere, fiind total nepregătit pentru acțiunea șefului Wagner.

Acest lucru e subliniat și de faptul că președintele rus, în final, a negociat cu Prigojin, printr-un intermediar. Dacă ar fi avut indicii, se pregătea astfel încât să nu ajungă într-o situație atât de complicată și umilitoare.

Principala îngrijorare a lui Putin și a asociaților săi din aceste zile e legată de posibilitatea apariției unei noi revolte a militarilor.

 » Aflați mai multe informații aici.