Seleniul protejează împotriva obezităţii şi ar putea creşte durata de viaţă

Seleniul protejează împotriva obezităţii şi ar putea creşte durata de viaţă

Un studiu publicat în 2021 în eLIFE arată că adăugarea seleniului în dietă protejează împotriva obezităţii şi aduce beneficii metabolice. Acesta a fost realizat pentru început pe loturi de şoareci. Rezultatele pot fi utile pentru stabilirea unor planuri de nutriţie cu acelaşi efect anti-îmbătrânire precum dietele restrictive. Avantajul ar fi că aportul alimentar rămâne apropiat de cel cu care persoana este obişnuită. Printre posibilităţile de creştere a speranţei de viaţă la om se remarcă restricţia aportului de metionină (un aminoacid). Aceasta se poate realiza prin mai multe metode, spre exemplu prin trecerea la o dietă vegetariană. Nu este recomandată însă tuturor doritorilor. 

Cercetătorii de la fundaţia Orentreich, Cold Spring, New York au studiat o metodă care are aceleaşi rezultate ca şi restricţia la metionină, fără a aduce modificări în alimentaţia obişnuită. Se cunoaşte că scăderea cantităţii de metionină din hrană produce o scădere a IGF-1, un hormon care reglează balanţa energetică a corpului. Suplimentele cu seleniu se pare că scad şi ele nivelul de IGF-1, în cercetări realizate pe şoareci, şi ar fi o alternativă interesantă la dieta fără metionină. 

Astfel, cercetătorii au ales masculi tineri şi femele mai în vârstă şi au aplicat 3 tipuri de diete: una de control cu cantităţi normale de metionină, una restrictivă şi una cu metionină şi suplimente de seleniu.
Pentru toate loturile de şoareci, seleniul a protejat complet împotriva surplusului ponderal, similar cu restricţia la metionină.
S-au studiat şi markeri metabolici din probe de sânge. IGF-1 a fost scăzut la toate cazurile care au primit dieta cu seleniu. Şi leptina, hormon care reglează aportul alimentar şi consumurile energetice a avut valori scăzute.
S-au studiat efectele şi pe alt organism – o drojdie (din categoria fungilor). Astfel, cele crescute pe medii cu suplimente de seleniu au avut un ciclu de viaţă mai lung cu 62% (de la 13 zile la 21) şi un proces de înmulţire extins cu 9 generaţii faţă de cele din medii obişnuite luate drept loturi de control. 

 » Aflați mai multe informații aici.

Distribuie acest articol!