Opinii

Semnalul dat de Ucraina că se apropie contraofensiva. Va fi declanșată la jumătatea lunii aprilie

  • Planurile militare strategice sunt aduse la cunoștința a trei persoane din ierarhia statului ucrainean: președintele, ministrul de resort și comandantul forțelor armate.
  • Dmitri Medvedev a recunoscut că e conștient de faptul că la Kiev se pregătește o operațiune ofensivă de proporții.
  • Secretarul Apărării SUA: Rusia speră să învingă printr-un război de uzură, dar Ucraina este aprovizionată de peste 40 de țări cu echipamente militare moderne.
  • Pe rețelele sociale din Rusia se manifestă o mare nemulțumire cu privire la încetinirea operațiunilor de pe frontul de est și eșecul înregistrat în Bahmut.
  • Pentru occidentali, contraofensiva ucraineană are rolul de a scurta războiul și de a-l determina pe Putin să se întoarcă la masa tratativelor.

Hanna Maliar, ministrul adjunct al Apărării din Ucraina, a anunțat, în urmă cu trei zile, că se instituie un embargou informațional pentru tot ce înseamnă iminenta contraofensivă pentru eliberarea teritoriilor ocupate de ruși.

Asta înseamnă că oficialii de la Kiev nu vor mai vorbi despre instrucție, arme din dotare, organizarea forțelor, iar în mass-media ucraineană nu vor mai exista referiri, relatări și date despre operațiuni militare.

Pe de altă parte, declarația ministrului e primul semn că s-a intrat în linie dreaptă cu pregătirile, dar și că există un plan.

Același tip de embargou a fost instituit și în toamna anului trecut, cu câteva săptămâni înainte de reușita ofensivă din estul țării.

„A fost foarte bine că în 2022 nimeni din public nu a discutat despre contraatacul asupra regiunii Harkov înainte de începerea acestuia, devenind o zonă de luptă complet închisă pentru toată lumea, cu excepția militarilor. Atunci s-a desfășurat o operațiune de succes, la scară largă, în ceea ce privește eliberarea teritoriilor noastre. Tăcerea le-a dat militarilor posibilitatea să câștige timp și să-și facă treaba”, a spus Hanna Maliar.

Hanna Maliar, ministrul adjunct al Apărării din Ucraina, a anunțat instituirea unui embargou pe toate informațiile care au legătură cu contraofensiva planificată – Foto: Facebook/Hanna Maliar

Adjuncta Apărării a precizat că planurile militare strategice sunt aduse la cunoștința a trei persoane din ierarhia statului: președintele, ministrul de resort și comandantul forțelor militare. Aceștia sunt cei care le aprobă și, ulterior, le administrează.

Adresându-se jurnaliștilor, Hanna Maliar a cerut ca aceștia să nu mai discute cu experți militari despre strategii de luptă, să nu mai pună întrebări despre perioada când vor începe operațiunile, să nu mai posteze pe rețelele sociale despre acest subiect și să nu mai discute public posibile planuri ale armatei ucrainene.

„Noi avem un singur obiectiv strategic –

 » Aflați mai multe informații aici.