Actualitate

Senatorul AUR Dorinel Cosma semnalează ministrului Agriculturii cazul amenajării hidro-ameliorative Bucșani-Cioroiu

Senatorul AUR Dorinel Cosma semnalează ministrului Agriculturii, Adrian Chesnoiu, cazul amenajării hidro-ameliorative Bucșani-Cioroiu, un adevărat eșec. Fermierii olteni sunt disperați – în ciuda adreselor oficiale trimise către toate autoritățile implicate, situația nu și-a aflat rezolvare.

Recepția la terminarea amenajării hidro-ameliorative Bucșani-Cioroiu din cadrul lucrărilor de reabilitare au fost efectuată din 2014, nici măcar la opt ani distanță de la acel moment stațiile de punere sub presiune sunt lipsite de apă de irigații, deși declarativ se tot anunță foarte vocal că au fost umplute canalele pentru asigurarea unui nivel optim la aspiratia pompelor de punere sub presiune.

Circa 15.000 ha de pământ agricol nu pot beneficia de irigațiile corespunzătoare acum, în pragul unei crize alimentare mondiale care se profilează tot mai mult din pricina războiului din Ucraina. Astfel, se va alege praful de zeci de mii de hectare de teren agricol care vor  fi compromise definitiv în acest an agricol întrucât  nu se asigură un nivel optim și chiar dinamic la aspirația pompelor de punere sub presiune în amenajarea hidro-ameliorativa Bucșani-Cioroiu, așa cum s-a întâmplat și în anii anteriori.

În acest context, vă adresez rugămintea de a-mi răspunde la următoarea întrebare:

  1. De ce până la acestă dată stațiile de alimetare sunt lipsite de apă de irigații, dacă mai multe federații și fundații ale fermierilor din Olt au făcut mai solicitări de clarificare către ministerul pe care îl gestionați?
  2. Vă rugăm să precizați clar cine este câștigătorul licitației la obiectivul „Reabilitare amenajări de irigații Bucșani-Cioroiu, aducțiune alimentată prin Priza Arcești, județul Olt”, SC MĂRĂCINE NICOMAR SNC sau SC CONDOR PĂDURARU SRL?
  3. De ce ați înlocuit pompele vechi cu pompe tot vechi, dar revopsite, deși din punct de vedere legal sursele de investiții se utilizează numai pentru aliaje noi?
  4. Care este, de fapt, aportul fiecărei surse de apă la necesarul de irigații pe zonă (vă rog să precizați, în procente, aportul surselor naturale – torenți, zăpezi, pânză freatică, ape de coastă etc., cât și aportul din sursa încărcată hidraulic Priza Arcești?
  5. Sunt terminate lucrările la acest obiectiv sau nu?