Social

Sfatul medicilor, în prag de iarnă: Vaccinați-vă antigripal!

Campania de vaccinare antigripală a început anul acesta mai lent decât ar fi fost normal, dar specialiştii au două motive suplimentare de îngrijorare. Pe de o parte, dezinformarea şi mitologia care înconjoară vaccinarea anti COVID-19 s-a răspândit şi asupra vaccinării antigripale. În acelaşi timp, adulţii sănătoşi nici nu iau în considerare să se imunizeze împotriva gripei: în primul rând fiindcă nu există o campanie susţinută care să îi îndemne pe aceştia să se vaccineze, iar în al doilea rând ei trebuie să îşi achiziţioneze singuri serul, care costă între 48 şi 62 de lei, în funcţie de farmacie. Prof. dr. Doina Azoicăi, cadru didactic la UMF Iaşi şi preşedintele Societăţii Române de Epidemiologie, atrage atenţia asupra faptului că vaccinarea adulţilor sănătoşi este extrem de importantă, în special a celor care sunt foarte activi, circulă mult şi, în special, intră în contact cu persoane care suferă de diferite comorbidităţi.

„Ne aşteptăm la mai multe cazuri de gripă”

„Vaccinarea adultului sănătos este o măsură prin care se realizează, indirect, şi protecţia celor care au comorbidităţi şi care poate au o contraindicaţie absolută la vaccinarea antigripală. Odată ce într-o populaţie există o proporţie mare de indivizi vaccinaţi se atinge, aşa cum se ştie, imunitatea colectivă, iar riscul de circulaţie intensă a virusului gripal va fi mai scăzut. Este recomandată în special pentru adulţii care sunt apropiaţi de persoane care au potenţialul de a fi într-o categorie de risc, celor cu o activitate profesională intensă, care se deplasează între diverse localităţi sau diverse ţări”, a declarat prof.dr. Doina Azoicăi.

Aceasta a punctat faptul că anul acesta ar trebui să ne aşteptăm la mai multe cazuri de gripă, în contextul în care, în emisfera sudică, s-au înregistrat deja cazuri în plus faţă de anul precedent, iar sezonul epidemic de gripă de abia începe la noi.

 » Aflați mai multe informații aici.