Social

Sindromul Cushing explicat de un medic de la Arcadia

Dr. Ioana Luca, medic primar Endocrinologie, Arcadia: Sindromul Cushing este rezultatul excesului cronic al unui hormon numit cortizol, ce poate fi de cauză internă (tumori suprarenaliene sau hipofizare, mai rar non-hipofizare) sau de cauză externă (prin administrare de medicamente-glucocorticoizi sau ACTH).Glucocorticoizii, dintre care hormonul principal este cortizolul, sunt sintetizați de glandele suprarenale sub influența unui hormon hipofizar (ACTH) și au multiple roluri în organism (influențează nivelurile sangvine și distribuția glucidelor, lipidelor, proteinelor, ale unor electroliți, cresc tensiunea arterială, modifică imunitatea și tonusul psihic).

Excesul cronic de cortizol determină manifestări ce pot fi întâlnite disparat și în alte situații, dar în asociere conturează un aspect clinic specific: obezitate, ce afectează fața, toracele și abdomenul, lăsând membrele subțiri, cu musculatura atrofiată, pilozitate în exces, vergeturi, echimoze (vânătăi) ce apar la traumatisme minime, tegumente subțiri, ce se vindecă greu atunci când sunt lezate; de asemenea, apare hipertensiune arterială, insuficiență cardiacă, tromboze, diabet zaharat, osteoporoză, litiază renală, infecții, tulburări de ciclu menstrual la femei și scăderea libidoului la bărbați, oboseală musculară, simptome psihice (depresie, psihoze).

Diagnosticul acestui sindrom implică inițial confirmarea excesului de cortizol, ulterior identificarea sursei. În majoritatea situațiilor este vorba despre o tumoră a glandelor suprarenale (adenom, carcinom sau hiperplazie suprarenaliană), mai rar despre tumori hipofizare sau extrahipofizare care produc ACTH și stimulează glandele suprarenale să sintetizeze mai mulți hormoni (cortizol, hormoni androgeni).

De asemenea, în această etapă trebuie excluse și formele de „pseudo-Cushingʺ, adică acele situații care duc la un aspect clinic asemănător sindromului Cushing, dar care se remediază după rezolvarea cauzei (de exemplu alcoolismul, obezitatea prin exces de aport, depresia).

Sunt necesare dozări hormonale bazale (de cortizol, ACTH, androgeni), precum și teste de inhibiție și de stimulare a sintezei de cortizol, pentru a stabili originea excesului. Ulterior, se efectuează investigații imagistice (ecografie,

 » Aflați mai multe informații aici.