Social

Sindromul de tunel carpian este, adesea, provocat de activitatea profesională

Sorina Popa, 48 ani, Iași: ”De aproape un an am probleme cu mâna dreaptă. Simt adesea amorțeli și furnicături la nivelul palmei și al degetetelor, mai puțin al degetului mic. Uneori trebuie să scutur mâna în timp ce lucrez, pentru că simt că pur și simplu mi se blochează. Sunt foarte îngrijorată, pentru că munca mea necesită folosirea permanentă a mâinii drepte: sunt statistician și lucrez, zilnic, câte 10-12 ore în fața calculatorului. Problema este că am astfel de senzații inclusiv noaptea, când mâna este în repaus”. Dr. Mariana Pricop, Medic specialist reumatologie, recuperare, medicină fizică și balneologie, Redhospital Sf. Sava, Iași: ”Cel mai probabil ați dezvoltat un sindrom de tunel carpian. Dar acest diagnostic vi-l poate pune doar un medic, după ce v-a investigat. 

Tunelul carpian este regiunea situată între încheietura pumnului și palmă, delimitată de oasele carpiene și ligamentul carpian. Prin acest canal trec tendoanele mușchilor mâinii și nervul median, care conduce senzațiile de la primele 3 – 4 degete (deget mare, arătător, mijlociu și parțial, inelar) și coordonează contracția unor mușchi ai palmei.

Suferința nervului carpian poate fi determinată de inflamația tendoanelor învecinate sau a articulației pumnului, de formațiuni diverse (lipoame, neurofibroame). De asemenea, sindromul de canal carpian este frecvent asociat altor afecțiuni, diabet zaharat, hipotiroidism, amiloidoză, boală renală, poliartrită reumatoidă, alcoolism.

Deseori afecțiunea este idiopatică, adică fără o cauză evidentă. Factorii profesionali care predispun sunt reprezentați de  mișcări repetitive cu mâinile – ca și în cazul dvs., cu menținerea prelungită a unor posturi cu mâna pe mouse, sprijinind încheietura pumnului pe o suprafață dură, de exemplu.

Diagnosticul sindromului de tunel carpian se realizează clinic, pe baza acuzelor de furnicături și amorțeală în degete, asociind durere a mâinii care poate urca pănă la cot sau umăr. Suferința apare deseori noaptea,

 » Aflați mai multe informații aici.