Social

Sindromul oboselii cronice la un pas de a fi descifrat?

Oamenii de știință tocmai au descoperit o proteină care ar putea sta la baza uneia dintre cele mai derutante boli care există: encefalomielita mialgică, cunoscută și sub numele de sindromul de oboseală cronică, sau boala de intoleranta la efort sistemic (EM/SOC).

De ani de zile, cercetătorii au construit în mod constant o imagine a ceea ce declanșează această boală debilitantă pentru cei care trăiesc zilnic cu starea necruțătoare de epuizare.
În interiorul fiecărei celule se află uzinele producătoare de energie, mitocondriile, care alimentează celulele, refac creierul și mențin mușchii în mișcare.
Acum, un nou studiu realizat de o echipă de cercetători din Statele Unite adaugă dovezi la o teorie tot mai răspândită conform căreia funcționarea defectuoasă a mitocondriilor ar putea fi o cauză potențială pentru bolile care afectează energia organismului, cum ar fi EM/SOC și Covid prelungit.

Persoanele care trăiesc cu EM/SOC spun adesea că se simt complet epuizate sau lipsite de energie, ca o baterie descărcată. Spre deosebire de oboseala de zi cu zi, oboseala cronică nu se ameliorează cu somnul și, adesea, nu se ameliorează ci se înrăutățește cu exercițiile fizice.
Investigând un caz de oboseală cronică, Paul Hwang, medic-cercetător la Institutul Național pentru Inimă, Plămâni și Sânge din Statele Unite, și colegii săi au dat peste o proteină uitată, găsită la niveluri ciudat de ridicate în celulele unei femei.

Femeia în vârstă de 38 de ani avea un istoric de înrăutățire a oboselii (dar nu și un diagnostic oficial), care a început în adolescență, după un episod de mononucleoză, o infecție cauzată de virusul Epstein-Barr.

Virusurile și inflamațiile pot afecta mitocondriile, două modalități posibile de a crea probleme în producția de energie care epuizează celulele de combustibil. Dar mecanismele exacte ale modului în care mitocondriile se epuizează au rămas neclare.

 » Aflați mai multe informații aici.