Actualitate

Sorin Mateescu (AUR) sesizează premierului Ciolacu și ministrului Economiei situația angajaților de la Șantierul Naval Damen – Mangalia

Senatorul AUR Sorin Mateescu sesizează din nou premierului Marcel Ciolacu și ministrului Economiei, Radu Oprea, situația celor 1.500 de angajați ai Șantierului Naval Damen – Mangalia, care riscă să fie disponibilizați. Parlamentarul atrage atenția că acest lucru ar putea afecta stabilitatea economică și socială a întregii regiunii.

Domnule Prim-ministru și domnule ministru, vin în atenția dumneavoastră cu un apel disperat care în ultima perioadă a suscitat atenția opiniei publice românești. Cu toată seriozitatea și îngrijorarea, vin în fața dumneavoastră cu o interpelare ce vizează situația alarmantă a angajaților de la Șantierul Naval Damen – Mangalia, unde aproximativ 1.500 de persoane se confruntă cu amenințarea reală a disponibilizării și intrării în șomaj.

În ultima perioadă, acest subiect a captat atenția opiniei publice, angajații adresând o scrisoare deschisă premierului Marcel Ciolacu, semnalând riscul iminent de întrerupere temporară a activității din cauza unor factori precum scăderea drastică a volumului de muncă și rezultatele financiare negative. Având în vedere notificarea oficială a Damen Holding BV că nu va mai asigura finanțare pentru șantierul din Mangalia și lipsa unor măsuri concrete de la nivelul Guvernului, situația devine cu atât mai critică, punând în pericol nu doar locurile de muncă, ci și stabilitatea economică și socială a întregii regiuni.

Prin urmare, vă adresez următoarele întrebări:

Domnule Prim-ministru Marcel Ciolacu:

  1. Care au fost motivele refuzului reprezentanților Guvernului României de a acorda finanțarea solicitată de către companie în Adunarea Generală Extraordinară a Acționarilor de la Damen Mangalia?
  2. Ce măsuri concrete intenționați să luați pentru a evita o catastrofă economică și socială prin închiderea șantierului, care ar afecta nu doar Mangalia, ci și localitățile învecinate?
  3. Cum dorește Guvernul României să se implice activ pentru a sprijini salariații afectați și pentru a salva acest obiectiv economic esențial pentru țară?

Domnule Ministru al Economiei, Antreprenoriatului și Turismului,  Radu Oprea:

1.Care este situația actuală a investițiilor întreprinse de către angajatorul de la Damen Shipyards Mangalia pentru anul 2023 și există vreo perspectivă de salvare a acestui obiectiv economic?

2.De ce nu s-au inclus prevederile din acordul cu Damen Holding BV din 2018 în noua legislație privind guvernanța corporativă, care ar fi putut oferi o excepție pentru Șantierul Damen Mangalia?

3.Ce demersuri concrete ați întreprins pentru a găsi o soluție la această problemă, având în vedere că situația de la șantierul de la Mangalia reprezintă o urgență economică și socială ce necesită o intervenție promptă și eficientă ?

Vă rog să răspundeți cu celeritate la aceste întrebări, luând în considerare gravitatea situației și impactul negativ pe care îl are asupra angajaților și comunității locale.