Social

Studiu: Doza booster de vaccin anti-COVID, eficiență 92% în prevenirea simptomelor grave

Studiul realizat de cel mai mare trust de sănătate Clalit Health Services din Israel, cu finanțare de la Harvard Medical School, a fost publicat în jurnalul medical Lancet pe baza unui studiu pe 728.321 de persoane care au primit a treia doză, comparativ cu un grup de control dintr-un număr similar care a primit doar două. doze cu cel puțin cinci luni înainte. Este cel mai mare studiu de eficacitate a dozei booster efectuat până acum în lume în condiții reale, scrie g4media.ro.Potrivit studiului, a treia doză de 93% eficientă în prevenirea admiterii în spital, serviciul de sănătate înregistrând 231 de cazuri de spitalizare pentru grupul cu două doze, față de 29 pentru cei cărora li s-a administrat doza booster.

În mod similar, rata a fost de 92% pentru boala severă, cu 157 de cazuri în grupul de control, comparativ cu 17 dintre cei din categoria a treia vaccinare.

Studiul a constatat, de asemenea, că doza booster a fost eficientă cu 81% în prevenirea deceselor legate de COVID, doar șapte fiind înregistrate printre cei care au primit a treia doză, comparativ cu 44 de decese pentru cei fără booster.

Perioada de studiu a fost 30 iulie 2020 până la 23 septembrie 2021, iar participanții aveau o vârstă medie de 51 de ani. Israelul a folosit aproape exclusiv vaccinul Pfizer.

Ambele grupuri au raportat un număr semnificativ mai mic de spitalizări și decese decât cei care nu au fost vaccinați deloc.

Israelul a fost prima țară care a adoptat pe scară largă doza booster, iar sfârșitul celui de-al patrulea val al Israelului a fost atribuit, cel puțin parțial, campaniei sale de vaccinare de rapel, care a început printre cei peste 65 de ani în august și a fost rapid difuzat către restul populației.

 » Aflați mai multe informații aici.