Actualitate

Tânără regizoare din R. Moldova, premiată în cadrul unui festival de film din România ~ InfoPrut

Basarabeanca Olga Lucovnicova, regizorul scurtmetrajului „Nanu Tudor”, a primit premiul pentru cea mai bună regie, secțiunea România, pentru filmul său. 

„Juriul a decis să acorde premiul pentru regie lui Olga Lucovnicova, pentru modul organic în care pătrunde cu camera în propriile amintiri din copilărie și relația traumatică cu unchiul ei. Prin planuri apropiate suprapuse pe imaginile unui trecut idilic doar în aparență, înțelegem semnificația șocantă a dialogului dintre autoare și cel care i-a marcat copilăria”se arată în motivația Juriului.

Juriul Secțiunii România a fost alcătuit din Dimitris Kerkones – programator la Thessaloniki International Film Festival, Cecilia Felméri – regizoare și profesoară la la Facultatea de Regie a Universităţii Sapientia din Cluj și Costi Rogozanu – scriitor și jurnalist.

Fimul este prezetat în formatul unei călătorii poetice în propriul trecut distructiv al protagonistei, unde aceasta încearcă să găsească răspunsuri la întrebări care au preocupat-o ani de zile.

După 20 de ani de tăcere, călătorește înapoi la casa străbunicilor ei, unde a îndurat traume care au lăsat o amprentă durabilă în memoria ei. Încercările ei de a depăși trecutul forțează o confruntare la mult așteptata adunare de familie.

Filmul a fost produs în anul 2020 în Republica Moldova de Olga Lucovnicova și premiat în cadrul festivalului internațional „Berlinale” drept cel mai bun film de scurt metraj.

 » sursa: www.infoPrut.RO