Teroristul Vladimir Putin

Teroristul Vladimir Putin

Serghei Lavrov nu le-a spus occidentalilor că Rusia nu a atacat Ucraina. Că Rusia se teme de folosirea de către adversar a armelor biologice. Că maternitatea lovită în Mariupol fusese, de fapt, evacuată și era plină doar cu ucraineni extremişti. Că Occidentul înarmează teroriștii ucraineni.

Și nici nu se aștepta Lavrov să fie crezut de occidentali când spunea toate acestea.

El a vorbit pentru ruși, a căror fărâmă de umanitate să fie cumva liniștită că ororile, care nu au cum să te lase indiferent dacă nu ești complet scelerat, nu sunt decât invenții rusofobe. Rușilor le-a spus că Rusia e pacifistă, un imperiu țarist pașnic și defensiv.

Și probabil că mulți dintre ruși l-au crezut, nu pentru că nu ar avea posibilitatea să afle adevărul, ci pentru că aleg să creadă, vor să creadă. Din mai multe motive, probabil.

Cei credincioși, pentru că Biserica Rusă e trup și suflet alături de ctitorul Putin și preoții binecuvântează bombe. Alții pentru că au în genă imperialismul rusesc, trăiesc nostalgia țaristă când Rusia era nu numai puternică, ci și extrem de temută. Alții pentru a-și autoargumenta propria lașitate.

Nu cred în teza că rușii sunt la fel de rupți de lumea civilizată precum românii în anii ‘80. Că ar fi spălați pe creier de propagandă.

Cine a trăit acele vremuri știe că România era un lagăr de concentrare. Despre Internet nici nu se discuta, publicații străine, cel mult pentru copii, radio, TV, ziare doar cele publice, controlate de Putere.

Călătoriile în exterior erau extrem de rare. Cel mult, în Bulgaria și URSS pentru cei cu bună purtare. Cine primea un RDG era un norocos. Despre Occident nu mai vorbesc, cazurile erau trecute prin sita cea mai fină. Și, totuși, cei mai mulți dintre români știau să discearnă propaganda și nu credeau ce le zicea Ceaușescu.

Rușii de astăzi au Internet și până la interdicțiile de acum câteva zile accesul era liber la orice publicație, la rețelele sociale.

Existau până acum câteva zile și insule curajoase de presă independentă, Novaia Gazeta condusă de jurnalistul laureat al premiului Nobel pentru pace Dimitri Muratov, și postul de radio Ecoul Moscovei. Erau extrem de puține, dar au existat, inclusiv în primele zile ale războiului din Ucraina.

Rușii călătoresc în toată lumea, nu mă îndoiesc că i-ați întâlnit în vacanțele dvs, că ați stat lânga ei pe plajă sau la restaurant. Au prieteni, rude care muncesc în Occident.

Pentru ei modelul occidental nu e doar un miraj în ceață, iar posibilitățile de informare nu numai firicelul de voce uneori de-abia inteligibil de la Europa Liberă ascultat în clandestinitate.

 » Aflați mai multe informații aici.

Distribuie acest articol!