Social

Testarea și vaccinarea anti HPV la fete și băieți pot limita cancerul de col uterin

Bărbații care au avut relații intime cu femei care au fost testate pozitiv la virusul HPV ar trebui să fie și ei testați, susțin specialiștii ginecologi. Aceasta, pe de o parte, pentru că  bărbații sunt purtători ai virusului și pot transmite boala mai departe, altor femei dar și pentru  că virusul HPV poate determina mai multe tipuri de cancer și la bărbați, nu doar la femei. Practic, cancerul de col uterin este al treilea cel mai frecvent cancer feminin la nivel mondial și al doilea în Uniunea Europeană și în România, după cancerul de sân. 

Testul Babeș Papanicolau, alături de testarea HPV sunt metode eficiente pentru depistarea unor leziuni precanceroase. Mai mult, se recomandă ca testul Babeș Papanicolau să fie realizat în primul an de la debutul vieții sexuale. 

”Pozitivarea unei persoane cu HPV, indiferent de sex, poate reprezenta o problemă atât pentru persoana în sine cât și pentru cei cu care intră în contact prin atingere. În mod normal, la 99% din populație această pozitivare este tranzitorie și, practic, majoritatea oamenilor infectați cu HPV nu știu că au această problemă și, evident, nu au făcut niciun tratament. De cele mai multe ori sistemul imun reușește să elimine virusul înainte ca acesta să producă probleme de sănătate. Însă, pe un sistem imun slăbit, după circa 10 ani de la infectare, poate să apară cancerul. Și este păcat deoarece, prin vaccinare, acest tip de cancer poate fi prevenit”, a explicat dr. Monica Holicov, medic primar obstetrică-ginecologie în cadrul Maternității ”Cuza Vodă”.

Medicii spun că primul test HPV trebuie făcut la un an de la debutul vieții sexuale pentru că se pozitivează la 3-6 luni de la contactul cu partenerul infectat.

După aceea, dacă este negativ se face din 3 în 3 ani. Se face,

 » Aflați mai multe informații aici.