Top Gun pe cerul României. De ce piloții n-au executat foc de avertisment asupra aeronavei care a violat spațiul aerian?
- Un avion neidentificat a încălcat cinci din șase prevederi legale, iar procedura de apărare nu a fost aplicată până la capăt.
- Fostul proprietar al aparatului de zbor din Lituania spune că l-a vândut în urmă cu o săptămână unui vorbitor de limba rusă.
- Pilotul fost dat în urmărire în Bulgaria după ce a aterizat pe o pistă părăsită.
- Generalul în rezervă Cristian Barbu susține că asupra aeronavei trebuia tras foc de avertisment.
- Ministrul Apărării Vasile Dâncu anunță că va studia situația, considerând evenimentul o „lebădă neagră”.
Un incident grav de violare a spațiului aerian al României s-a petrecut în data de 8 iunie, începând cu ora 17:49 când un avion bimotor a survolat teritoriul țării pentru o oră și 20 de minute.
Vasile Dâncu, ministrul Apărării Naționale, a încercat să minimalizeze incidentul, susținând că nu a existat “niciun motiv de îngrijorare”.
În realitate, atât oficiali cât și militari s-au arătat nedumeriți că în timp ce la granița României se desfășoară cel mai intens conflict militar de după cel de-Al Doilea Război Mondial, misiunea de protejare a spațiului aerian a fost ineficientă, iar legea care reglementează modul în care se face acest lucru nu a fost respectată.
“Trebuia tras cel puțin un foc de avertisment, conform legii care este în concordanță cu a celorlalte state NATO”, a declarat generalul în rezervă Cristian Barbu, la o emisiune B1 TV la care a participat și autorul articolului.
Generalul în rezervă Cristian Barbu a criticat echipa ministrului Apărării Vasile Dâncu pentru că a trecut ușor peste un incident de securitate grav – Foto: Captură B1TV
Aeronava care a decolat din Ungaria, unde aterizase pentru a realimenta cu combustibil adus în canistre cu un automobil, conform unor informații date publicității de autoritățile din țara vecină, a încălcat cinci din cele șase prevederi legale de utilizare neautorizată a spațiului aerian:
- decolare fără autorizare;
- abatere de la traseu fără anunțarea organelor de trafic aerian;
- intrarea în spațiul aerian al României fără autorizare;
- întreruperea legăturii radio;
- nerespectarea dispozițiilor organelor de trafic aerian;
Singura prevedere neîncălcată a legii române e aterizarea fără autorizație, aeronava făcând acest lucru în Bulgaria.
“Noi în acest moment bâjbâim. Nu că ar fi pentru prima dată. Nu suntem deloc atenți cu lucrurile importante cum a fost și acest incident de zbor despre care trebuie să spunem că echipa ministrului Dâncu a trecut ușor, clasându-l la nivelul , al evenimentelor ciudate și nicidecum în spiritul legii”, a declarat generalul în rezervă Cristian Barbu.
» Aflați mai multe informații aici.