Social

Tratament al diabetului cu celule din propriul stomac?

Celulele stem din stomacul uman pot fi transformate în celule care secretă insulină ca răspuns la creșterea nivelului de zahăr din sânge, oferind o abordare promițătoare pentru tratarea diabetului, potrivit unui studiu preclinic realizat de cercetătorii americani de la Weill Cornell Medicine.În cadrul studiului, care a apărut în Nature Cell Biology, cercetătorii au arătat că pot lua celule stem obținute din țesutul stomacal uman și le pot reprograma direct – cu o eficiență uimitor de mare – în celule care seamănă foarte mult cu celulele pancreatice care secretă insulină, cunoscute sub numele de celule beta.

Transplantul unor grupuri mici din aceste celule au inversat semnele bolii într-un model de diabet la șoareci.

Studiul a fost unul de validare a conceptului, și potrivit cercetătorilor oferă o bază solidă pentru dezvoltarea unui tratament, bazat pe propriile celule ale pacienților, pentru diabetul zaharat de tip 1 și 2 sever

Insulina este un hormon care reglează nivelul de glucoză din sânge – în lipsa acesteia, glicemia devine prea mare, provocând diabetul și numeroasele sale complicații.

Se estimează că 1,6 milioane de americani suferă de diabet zaharat de tip 1, care rezultă în urma unui atac autoimun care distruge celulele beta din pancreas.

De asemenea, cel puțin alte câteva milioane de americani nu au suficiente celule beta din cauza diabetului de tip 2 sever.

Tratamentele actuale în astfel de cazuri includ injecții manuale și cu o pompă portabilă de insulină, care au și dezavantaje, inclusiv durere, control potențial ineficient al glucozei și necesitatea de a purta un echipament incomod.

Cercetătorii din domeniul biomedical urmăresc să înlocuiască funcția celulelor beta într-un mod mai natural, cu transplanturi de celule umane care funcționează ca și celulele beta: detectează automat nivelul de zahăr din sânge și secretă insulină în funcție de necesități.

 » Aflați mai multe informații aici.