Tratamente țintite mai eficiente pentru tumori solide
Tumorile solide reprezintă o cauză majoră a deceselor cauzate de cancer la nivel mondial. Tratamentele tradiționale, cum ar fi chimioterapia, radioterapia și chirurgia, sunt disponibile, dar acestea au o eficacitate diferită împotriva tumorilor solide, în special în stadii avansate ale cancerului. Terapia cu celule T a avut un mare succes în tratarea tumorilor lichide, în cancerele de sânge, dar nu s-a observat aceeași eficiență în cazul tumorilor solide, cum este cancerul de sân, hepatic sau cerebral.Acum, noi descoperiri asupra celulelor T ar putea duce la îmbunătățirea tratamentului în cazul tumorilor solide.
Un studiu condus de Agenția pentru Știință, Tehnologie și Cercetare (A*STAR), din Singapore, a descoperit că, prin inhibarea funcției a două proteine, G9a și GLP, în timpul procesului de producție a terapiei celulare, celulele imunitare ar putea deveni mai eficiente în combaterea cancerului.
Aceste descoperiri, publicate în revista Nature Communications, pot contribui la progresul dezvoltării unor terapii inovatoare de care ar putea beneficia pacienții cu cancer, apropiindu-ne de tratamente țintite mai eficiente pentru cancerele cu tumori solide.
Celulele T modificate sunt de obicei introduse în fluxul sanguin al pacientului ca parte a tratamentului. Ele se află în același mediu cu tumorile lichide, ceea ce le permite să localizeze și să țintească cu ușurință tumorile lichide.
Cu toate acestea, în cazul tumorilor solide, celulele T modificate se confruntă cu obstacole fizice și moleculare, cum ar fi migrarea prin structura densă a țesuturilor din interiorul corpului și întâlnirea cu alte celule și molecule care pot avea un impact negativ asupra funcției lor.
Cercetătorii și medicii de la Institutul de Biologie Moleculară și Celulară (IMCB) și de la Rețeaua de Imunologie din Singapore (SIgN) de la A*STAR, precum și de la Școala Medicală Duke-NUS au colaborat pentru a explora abordări inovatoare și a îmbunătăți eficiența celulelor T,