Trecerea canonică de la catâr la Mercedes

Trecerea canonică de la catâr la Mercedes

A ajuns virală în țară informația despre o mașină, în care se afla IPS arhiepiscopul Teodosie al Tomisului, surprinsă de poliție circulând cu 235 km/oră. Știrea precizează că la volan se găsea șoferul Înalt prea Sfinției Sale, iar acesta din urmă ocupa un loc de simplu călător.

OK! Înseamnă că șoferul vitezoman e vinovat, el a plătit amenda, el a rămas simplu pieton, ceea ce pare să-l pună pe înaltul prelat în afară de orice acuză.

Sub aspect juridic, este corect. Șoferul a comis o contravenție călcând legea și periclitându-i pe ceilalți participanți la trafic, inclusiv pe pietoni și inclusiv propria persoană, plus Înalt prea Sfinția sa, pasagerul din mașina condusă de șofer. Din viteză, mașina putea spulbera pe oricine, un copil, o mămică, un tătic, dar putea intra și intr-un stâlp, incarcerând între fiarele contorsionate și pe prea sfântul călător.

Dar șansa a făcut ca să nu se întâmple nimic din toate aceste rele, așa că șoferul s-a ales numai cu amendă și numai cu permisul suspendat pe 4 luni.

Corect, legea-i lege. Refuz însă să cred că IPS Teodosie, a cărui inteligență nu o contestă nimeni, n-ar fi observat cu ce viteză astronomică zboară bolidul în care domnia sa are calitatea de pasager. Logica spune că, dimpotrivă, pasagerul era grăbit, nu altcineva. Atunci, de ce ar încălca șoferul legea? 

Șoferul, ca profesionist ce este, știa ce-l așteaptă dacă depășește viteza legală. Dacă a riscat, avea o motivație majoră. Și nu există altă motivație rezonabiă decât faptul că asta i-a fost cerut. Fără îndoială, un șofer profesionist, cu o înaltă față bisericească la bord, nu-și permite nimic de capul lui.

Tot logica îmi spune că, în mod normal, distinsul pasager îi comunicase de la început șoferului destinația și nu-i exclus ca să-i fi sugerat urgența. Iar șoferul nu se putea conforma la ce i se cerea, decât încălcând legea și asumându-și toate riscurile.

Mi se pare în afară de orice îndoială faptul că, numai la presiunea sacerdotului, șoferul și-a permis să încalce legea, preferând poate o simplă contravenție lumească, în fața păcatului de a nu i se supune celui care atenționase cândva în public că, prin el, vorbește însuși Dumnezeu.

Nu  mă apuc să cercetez graba arhiepiscopului în misiunea de a ajunge la o anumită destinație, fac însă o legătură – poate neașteptată – între, pe de o parte, acea linguriță unică de împărtășanie, la care nu se poate renunța în ruptul capului întrucît așa prevăd canoanele milenare, și, pe de altă parte, Mercedesul Benz (evaluat la 100.000 euro), despre care mă îndoiesc că ar prevede ceva milenarele canoane. 

Să-mi fie iertat,

 » Aflați mai multe informații aici.

Distribuie acest articol!