Turcii au ieșit în strada împotriva lui Erdogan la Istanbul și Ankara, după ce lira s-a prăbușit. „Averea ta e furată de la noi”

Turcii au ieșit în strada împotriva lui Erdogan la Istanbul și Ankara, după ce lira s-a prăbușit. „Averea ta e furată de la noi”

Proteste antiguvernamentale împotriva partidului aflat la guvernare și condus de Recep Tayyip Erdogan au avut loc marți seara la Istanbul și la Ankara. Manifestanții sunt nemulțumiți de scăderea nivelului de trai și de devalorizarea lirei. Oamenii cer demisia guvernului. În zonele unde se protestează transportul în comun a fost afectat. Au avut loc demonstrații în districtul Cankaya din Ankara și în zonele Kurtulus și Kadıkoy din Istanbul, inclusiv lângă Piaţa Taksim. În locurile unde se protestează au fost desfășurate trupe de securitate care au intervenit violent împotriva manifestanților. Mulțimea a scandat: „Va veni timpul ca Partidul Justiției și Dezvoltării [formațiunea lui Erdogan care deține puterea în Turcia] să răspundă în fața poporului”.Turcia trece prin cea mai gravă criză economică din ultimii 20 de aniLira turcească era marţi în cădere liberă, doborând un nou record, după ce preşedintele Recep Tayyip Erdogan şi-a reluat apelurile pentru reducerea dobânzilor, potrivit Bloomberg. Astfel, s-a atins un minim istoric de 12,49 lire pentru un dolar, iar cele 11 zile consecutive de scădere reprezintă cel mai grav declin înregistrat în ultimii 20 de ani. De la începutul anului şi până în prezent lira turcească a pierdut 40% din valoare, iar 20% din această scădere s-a înregistrat numai de la începutul lunii noiembrie.Ultima depreciere a venit după ce preşedintele Recep Tayyip Erdogan a salutat recenta decizie a Băncii Centrale de a reduce şi mai mult costul creditului, în pofida criticilor venite de la economişti şi investitori care se plâng că politica monetară a Turciei devine din ce în ce mai iraţională şi impredictibilă. În timp ce majoritatea băncilor centrale ale lumii înăspresc politica monetară, pe fondul sporirii inflaţiei, Turcia a redus dobânda de bază cu patru punte procentuale începând din septembrie, în ideea de a stimula exporturile şi crearea de locuri de muncă.Hotărârea lui Erdogan de a reduce costurile cu împrumuturile a dus Turcia într-o zonă necunoscută,

 » Aflați mai multe informații aici.

Distribuie acest articol!