Ucraina spune că rușii atacă cu rachete cu capacitate nucleară, dar cu focoase neexplozive. „Reprezintă un pericol semnificativ”

Ucraina spune că rușii atacă cu rachete cu capacitate nucleară, dar cu focoase neexplozive. „Reprezintă un pericol semnificativ”

Rusia folosește rachete cu capacitate nucleară, dar cu focoase neexplozive pentru a epuiza apărarea antiaeriană a Ucrainei, a spus armata ucraineană, citată de BBC. Ofiialii militari au arătat fragmente de rachete de croazieră X-55 de fabricație sovietică – concepute pentru utilizare nucleară – găsite în vestul Ucrainei. Rachetele sunt lansate pentru a „epuiza sistemul de apărare antiaeriană al țării noastre”, a spus un oficial ucrainean. Acesta a adăugat că testele asupra fragmentelor nu au arătat niveluri anormale de radioactivitate.Experții militari ucraineni spun că Rusia s-ar putea să-și fi epuizat vastul arsenal de rachete, după ce în ultimele săptămâni a lansat val după val de lovituri masive asupra infrastructurii critice a Ucrainei.Moscova recurge acum la utilizarea proiectilelor contondente care încă provoacă distrugeri, spun ei. Un raport al serviciilor informații din Marea Britanie din noiembrie a ajuns la concluzii similare. Rusia – care a lansat o invazie pe scară largă a Ucrainei pe 24 februarie – nu a făcut niciun comentariu public cu privire la această chestiune.Oficialul militar Mikola Daniliuk le-a arătat jurnaliștilor aflați la Kiev ceea ce el a descris drept fragmente de rachete de croazieră X-55 (cunoscute ca AS-15 de către NATO) găsite în regiunile Liov și Hmelnițki.El a spus că proiectilele au fost concepute în perioada sovietică pentru a atinge „ținte strategice cu coordonate predeterminate”.Marea Britanie a declarat că rachetele au fost concepute „exclusiv ca un sistem de livrare nucleară”.Cu toate acestea, se crede că armata rusă a îndepărtat focoasele nucleare de pe rachetele trase asupra Ucrainei și le-a înlocuit cu un sistem inert.Daniliuk a subliniat că și rachetele cu focoase neexplozive „reprezintă un pericol semnificativ” din cauza energiei lor cinetice și a reziduurilor de combustibil.„Acest lucru este dovedit de cea mai recent atac, când o rachetă X-55 a lovit o clădire rezidențială”, a spus oficialul.Joi, o alertă aeriană a fost pusă în aplicare pentru scurt timp în toată Ucraina –

 » Aflați mai multe informații aici.

Distribuie acest articol!