Actualitate

Un monument dedicat eroilor neamului românesc, reconstruit în R. Moldova cu sprijinul ASCOR Iaşi ~ InfoPrut

Un monument din Republica Moldova, dedicat eroilor neamului, distrus în timpul regimului bolşevic, a fost reconstruit de Asociaţia Monumentum împreună cu ASCOR Iaşi, pe baza unor fotografii şi descrieri de arhivă, notează Basilica.ro.

Sfinţirea mausoleului va avea pe 19 septembrie 2021, la Biserica Adormirea Maicii Domnului, comuna Bubuieci, unde se află amplasat.

„Prin restabilirea monumentului eroilor de la Bubuieci se reconstituie un loc de memorie, un loc de aducere aminte pentru jertfa supremă a Armatei Romane în Primul Război Mondial. O ţară se apără cu armata, dar şi cu o statuie de care sunt legate mii de inimi. Acest monument aminteşte de suferinţa poporului roman, dar şi de dragostea noastră faţă de tot ce este sfânt”, a declarat Iulian Rusanovschi, iniţiatorul proiectului.

Monumentul din Bubuieci a fost construit în urma unui parteneriat realizat între Asociaţia basarabeană Monumentum şi ASCOR Iaşi, cu sprijinul financiar al Secretariatului de Stat al Guvernului României şi al preotului Andrei Deleu de la parohia Adormirea Maicii Domnului din Bubuieci.

„Mihai Eminescu spunea cu ocazia Primei serbări a românilor de pretutindeni de la Mănăstirea Putna, din 1871, că am avut un trecut şi voim a avea un viitor. Personal, cred că reconstruirea acestor monumente este un pas mic, dar important în recuperarea şi redescoperirea trecutului nostru şi a adevărului istoric. Totodată, aceste monumente sunt un îndemn spre acţiune şi unitate adresat celor din prezent şi celor care vor veni”, a precizat Iulian Tomeac, preşedinte ASCOR Iaşi.

Parteneriatul între Asociaţia basarabeană Monumentum şi ASCOR Iaşi presupune şi refacerea monumentului dedicat victimelor regimului bolşevic din Parcul Valea Morilor – Chişinău.

 » sursa: www.infoPrut.RO